Deși au salarii mari, medicii de la stat continuă să ceară șpăgi

0 240

Deși au salarii mari, medicii de la stat continuă să ceară șpăgi. Vezi câteva cazuri celebre, descoperite în ultimul an.

18% dintre români recunosc că au oferit bani sau cadouri scumpe medicilor sau asistentelor, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, dar procentul real este, foarte probabil, cu mult mai mare.

Se dau bani pentru intervenții chirurgicale, pentru ca pacientul să fie îngrijit așa cum trebuie, pentru a fi tratat cu prioritate etc.

În unele cazuri, mita solicitată ajunge la câteva mii de lei.

Ieri, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus, prin ordonanţă, reţinerea pentru 24 de ore a şefului Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara.

Medicul Marinel Gaşpar este acuzat de luare de mită în formă continuată. „În fapt, s-a reţinut că în perioada 19 – 26 septembrie, în calitate de medic – şef Secţie Cardiologie, în cadrul unei unităţi spitaliceşti din Timişoara (IBCV – n.r.) în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul ar fi pretins, indirect şi primit, de la şase pacienţi sau de la aparţinători ai acestora, sume de bani, în lei sau în valută, cuprinse între 100 euro şi 2.000 euro, în legătură cu activitatea desfăşurată conform atribuţiilor de serviciu”, arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 16 septembrie 2022, a inculpatului Săvulescu Alexandru-Florin, la data faptelor şef al Secției Chirurgie generală II din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ,,Dr. Carol Davila” – București, fiind cadru militar activ cu gradul de colonel, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

Florin Săvulescu ar fi cerut șpăgi cuprinse între câteva sute, până la 2.000 de euro pentru intervențiile chirurgicale, în funcție de suma de care dispunea fiecare pacient. În biroul lui a fost găsită suma de 15.000 de euro.

La începutul lunii august, un bărbat în vârstă de 68 de ani, medic în cadrul Spitalului Militar de Urgență „dr. Alexandru Augustin” din Sibiu, a fost reținut.

Potrivit procurorilor sibieni, în perioada martie 2022 – mai 2022, acesta a pretins şi primit de la 6 pacienţi sume de bani în cuantum total de 1.100 de lei, precum şi prestări de servicii întreţinere spaţii verzi, dar şi produse alimentare şi băuturi alcoolice, toate remise cu titlu de mită, „în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu, respectiv de îndeplinire a actului medical”.

În decembrie, anul trecut, Ana Guț, medic la Casa Județeană de Pensii Bihor, a fost trimis în judecată, fiind acuzată că a eliberat certificate false de invaliditate. Doctorița e acuzată că a luat mită de 334 de ori de la pacienți cărora le-a eliberat astfel de certificate, cu care beneficiarii au încasat apoi, de la stat, diverse indemnizații, potrivit DNA.

În total, procurorii susțin că a primit 51.970 lei și 3.330 euro.

La începutul acestui an, salariile medicilor au crescut din nou, cu 25%. De pildă, un medic primar are un salariu de bază de peste 12.000 de lei brut, iar un rezident în ultimul an, aproape 8.000 de lei. În unele cazuri, un șef de secție dintr-un spital județean sau universitar poate ajunge să câștige un venit brut și de 24.000 lei/lună.

La aceste sume se adaugă sporurile și plata suplimentară a gărzilor. Plus că mulți medici lucrează și în mediul privat, de unde câștigă alte venituri consistente.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.