Descinderi DIICOT in Ploiesti, intr-un dosar de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 14,3 milioane euro

0 223

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat în data de 28 ianuarie in număr de 25 de percheziţii pe raza municipiilor Ploieşti, Bucureşti, Oradea şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate specializată în infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală în domeniul comerțului cu produse accizabile.

Ancheta a fost declanșată ca urmare a sesizării primite de la Direcţia Generală Antifraudă, care a asigurat asistenţă de specialitate atât în faza de cercetare prealabilă, precum şi la percheziţiile efectuate la persoanele fizice şi juridice implicate în comerţul ilicit cu produse petroliere.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării, în perioada 01.10.2012 – 31.08.2014, s-au constituit în cadrul unui grup infracțional organizat pentru a comite infracțiuni de spălare de bani și de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu produse accizabile reprezentate de motorină EURO5 obținută din uleiuri minerale.

Membrii grupării acţionau sistematic prin realizarea de achiziții intracomunitare de uleiuri minerale de la furnizori din Austria , Germania, Ungaria, cu beneficiari societăți comerciale controlate în fapt tot de aceștia de pe teritoriul Bulgariei și Ciprului, deși mărfurile au fost păstrate pe teritoriul României și comercializate prin intermediul unor persoane juridice controlate în fapt de membrii aceleiași grupări infracționale.

După ce se crea prin intermediul unor persoane juridice din România aparenţa originii licite a motorinei EURO5 cu acciza plătită şi cu taxa pe valoare adăugată deductibilă creată, produsele accizabile erau livrate beneficiarilor finali din România.

La același grup infracțional au aderat mai multe persoane care au rolul de a crea aparența transportului produselor accizabile în cadrul unei livrări intracomunitare, fără ca mărfurile să părăsească în fapt teritoriul României, membrii grupării fiind sprijiniți de mai multe persoane.

Astfel, s-a reuşit sustragerea de la plata accizei aferente cantităților de motorină EURO5 comercializate prin intermediul mai multor societăţi comerciale din România, în sensul că, deși pentru aceste cantități nu a fost plătită acciza aferentă la bugetul statului, au fost eliberate pentru consum pe teritoriul României către mai mulți beneficiari finali.

Totodată se reţine că membrii grupării, în perioada menţionată, au dobândit sume de bani reprezentând TVA-ul (TVA deductibil creat artificial prin operațiunile fictive înregistrate în contabilitate) și acciza nevirate la bugetul general consolidat al statului provenite de infracțiunea de evaziune fiscală, aceste sume de bani fiind retrase de membrii grupării în numerar sau prin alte plăți efectuate către societăți comerciale controlate tot de aceștia, cunoscând că sumele de bani provin din comiterea de infracțiuni. Subsecvent, aceste sume de bani au fost fie reinvestite de membrii grupului infracțional, fie au fost păstrate de aceștia.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat este de 14.365.874,71 euro.

Procurorii D.I.I.C.O.T – Structura Centrală au luat măsura preventivă a reţinerii faţă 9 persoane urmând a fi solicitată instanţei arestarea preventivă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.