Deces al unui pacient din Ploiești, infectat cu virusul West Nile

0 529

Deces al unui pacient din Prahova, infectat cu virusul West Nile, a anunțat Intitutul Național de Sănătate Publică.

Victima este un bărbat în vârstă din Ploiești, care avea și alte boli.

A prezentat primele simptome la începutul lunii august: durere de cap, stare de greață, amețeli.

Bărbatul a fost internat la Secția de boli infecțioase, unde a primit tratament medical, dar a murit după aproape o săptămână.

Infecția cu virusul West Nile a fost confirmată în urma unei analize, după decesul pacientului.

Nu se știe în ce condiții a contactat boala, motiv pentru care DSP Prahova a anunțat administrația locală să facă o dezinsecție în municipiu.

INSP susține că, anul acesta, 21 de români s-au îmbolnăvit și au avut loc trei decese, printre care și cel din Prahova.

CE ESTE VIRUSUL WEST NILE

Virusul West Nile (WNV) este un membru al familiei Flaviviridae, din genul Flavivirus, care conține și virusul Zika, virusul dengue și virusul febrei galbene.

Este transmis în principal de țânțari, în principal specii de Culex. Gazdele primare ale WNV sunt păsările, astfel încât virusul rămâne în cadrul unui ciclu de transmitere „păsare-țânțar-pasăre”.

Virusul este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru West Nile. Infecția este una de tip neurologic şi declanșează de obicei o encefalită (inflamație a creierului).

Riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune, deși infecția poate apărea la orice vârstă.

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, mergeți imediat la medic:

  • febră
  • durere de cap intensă
  • dureri musculare
  • vărsături
  • erupţii cutanate

În cazurile severe, care afectează în special persoanele peste 60 de ani cu boli cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.