Dambovita: Scandal la fabrica ROMARM din Dragomiresti, unde se realizeaza masti de protectie

0 1.134

Dambovita: Scandal la fabrica ROMARM din Dragomiresti, unde se realizeaza masti de protectie. MainNews.ro a realizat o anchetă pe acestă temă.

Încă o afacere de stat, unde se ridică mari semne de întrebare.

La finele lunii aprilie 2020, la Uzina de Produse Speciale ROMARM din Dragomirești, a demarat procesul de fabricare a primelor măști chirurgicale, existând promisiunea că va începe și producția măștilor de protecție, necesare în perioada pandemiei.

Capacitatea de producţie zilnică era preconizată la 70.000 – 75.000 de măşti FFP 3 şi între 300.000 – 350.000 de măşti chirurgicale.

De la bun început, însă, au fost probleme.

Întâi, cu achiziționarea liniilor de producție, aduse din China. Care fie erau proaste, fie cu o tehnologie de neînțeles pentru ai noștri.

Astfel,  au existat opinii că erau sub standardele preconizate, motiv pentru care au fost înregistrate defecțiuni, dar și că sunt automatizate “la un nivel de tehnologie care depăşea capacitatea de cunoaştere tehnică a acestora, iar comunicarea online cu specialiştii chinezii era foarte dificilă din cauza barierelor lingvistice”.

De altfel, la nici o lună de la inaugurare, pe 28 mai 2020, premierul Ludovic Orban a anunţat că a solicitat demararea unei anchete pentru a vedea de ce a fost oprită temporar producţia de măşti de protecţie în fabrica ROMARM.

Au mai fost probleme serioase și cu emiterea scrisorii de garanție nu de către o bancă, ci de o Instituție Financiară Nebancară, care în luna noiembrie 2020 a fost radiată de BNR, pentru că nu prezenta bonitate și nu a respectat ordinul privind remedierea deficiențelor constatate.

Desigur, nici productivitatea nu era mare, iar prețul de vânzare era cu mult peste cel al unor produse similare.

Inițial, fostul director de la Dragomirești ar fi propus un cost de producție de 0,7 lei/ bucată, mai mare decât prețul de comercializare al produselor similare aduse din China. Ceea ce părea complet ilogic!

În momentul actual, prețul de producție calculat de către noua conducere a filialei ROMARM este de aproximativ 0,20 lei/ mască.

Vezi ce acuzații dure a lansat actuala conducere a UPS Dragomirești la adresa fostului director, care s-a plâns, după ce a fost dat jos, că măștile de protecție împotriva coronavirusului, fabricate acolo, sunt puține și greu de vândut și că actualul Guvern ar fi responsabil de o “minciună”.

CITIȚI ANCHETA CELOR DE LA MainNews.ro

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.