Dalkia Ploiesti cere, in mod explicit, majorari ale tarifului la gigacalorie cu 16%

0 196

Printr-un comunicat de presă, Dalkia Ploiești își exprimă în mod explicit intenția de a solicita Consiliului Local Ploiești majorarea tarifului la gigacalorie. Acest lucru se întâmplă după ce, și anul trecut, a fost o încercare similară, care nu a fost acceptată pentru că pica în an electoral și nu dădea bine la alegătorii din municipiu. Oare ce se va întâmpla în 2015?

Iată comunicatul integral:

Dalkia gestionează sistemul de termoficare centralizată din Ploiești de 11 ani, în baza contractului de delegare prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în sistem centralizat. Conform acestuia, operatorul are dreptul de a solicita o actualizare a tarifului o dată la fiecare 6 luni, în baza ultimei facturi de gaze naturale.

Orice solicitare înaintată de orice operator care deține licențele de producere, transport , distribuție și furnizare a energiei termice într-un sistem centralizat de încălzire trebuie să obțină avizul de la cei doi reglementatori in domeniu ANRE și ANRSC, care verifică corectitudinea calculelor și documentelor prezentate. Apoi, dosarul este înaintat către autoritățile locale, iar decizia finală va fi luată în Consiliul Local.

Ultima ajustare a tarifului pentru energia termică în Ploiești s-a realizat în 2011, deși operatorul ar fi avut posibilitatea contractuală să solicite actualizarea la fiecare 6 luni.

Prețul pentru o gigacalorie la acel moment a fost de 186,97 lei, fără TVA (231,84 lei cu TVA inclus).

În prezent, Dalkia solicită un tarif total de producție de 216,93 lei, fără TVA (268,99 lei cu TVA inclus), bazat pe următoarele elemente:

– prețul gazului natural, combustibilul principal folosit pentru producerea de energie termică, a crescut cu 50% între 2011 și 2014;

– dolarul american s-a apreciat față de leu cu 11%;

– inflația a crescut cu 16% în intervalul menționat, ceea ce presupune că toate materialele, serviciile, echipamentele folosite de Dalkia pentru producerea și furnizarea energiei termice au crescut ca preț cu 16%;

Pornind de la aceste cifre concrete și reale, Dalkia ar fi putut solicita o creștere a tarifului total de producție cu cel puțin 33%. Însă, datorită tuturor proiectelor de investiții și reparații, dar și schemei eficiente de funcționare, solicitarea este de 216,93 lei, fără TVA, respectiv 16%.

În toate orașele din România unde funcționează sisteme centralizate de încălzire, în afară de Ploiești și Iași, unde există contracte de concesiune, tariful gigacaloriei se calculează astfel: total costuri + maxim 5% profit împărțit la numărul gigacaloriilor vândute.

Formula de ajustare a tarifului stabilită prin contractul de concesiune nu recunoaște ca variabile decât prețul combustibilul, inflația și cursul de schimb Leu-Dolar. Toate celelalte costuri, oricât de mult ar crește, cad în sarcina operatorului, care trebuie să facă eforturi susținute în sensul găsirii soluțiilor de eficientizare pentru a menține activitatea și a asigura un serviciu de calitate populației Municipiului Ploiești.

CITEȘTE ȘI: Dalkia vrea sa scumpeasca tariful in Ploiesti, dar are tot mai multe avarii

Dalkia Ploiesti da peste nas Consiliului Local: “Am cerut reactualizarea (a se citi majorarea) tarifului”

 

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.