Cum a ajuns „Somerul” sa santajeze functionari si sa ameninte politisti. Vezi ce spun procurorii de la PCA Ploiesti
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, împreună cu ofiţerii de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, efectuează cercetări într-o cauză ce are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi ultraj. Persoana suspectă a fost reținută pentru 24 de ore, urmând ca miercuri să fie prezentată instanței cu propunerea de arestare preventivă.
S-a reţinut că, în perioada 2014-2016, suspectul Vlad Constantin, zis Şomerul, ar fi eliminat concurenţa în domeniul exploatării materialului lemnos de pe raza judeţului Prahova, prin ameninţarea cu un act de justiţie viciat, lăsând impresia că are influenţă asupra unor funcţionari şi magistraţi.
De asemenea, ar fi şantajat şi ultragiat un funcţionar public cu funcţie de conducere şi un ofiţer de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova.
În această perioadă suspectul, în mod repetat, ar fi ameninţat, în mod direct, pe administratorii a trei societăţi comerciale, numiţii A.A., T.I., C.L., că îi va denunţa unui procuror, asupra căruia a lăsat impresia că are influenţă, în scopul constrângerii acestora ca, în timpul desfăşurării licitaţiilor publice organizate de Direcţia Silvică Prahova, să nu liciteze împotriva sa şi astfel, materialul lemnos să fie adjudecat de suspect la preţul de pornire.
În perioada decembrie 2014 – septembrie 2016, suspectul Vlad Constantin, în mod repetat, ar fi ameninţat un funcţionar cu atribuţii de conducere din cadrul Direcţiei Silvice Prahova, prin aceeaşi modalitate, să nu îi aplice sancţiuni contravenţionale pentru faptele constatate şi să-i permită să exploateze suplimentar şi ilegal materialul lemnos.
În perioada iunie-septembrie 2016, suspectul, în mod repetat, l-ar fi ameninţat pe un ofiţer de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova că va denunţa organelor de urmărire fapte nereale, prin ticluire de probe, acestea creându-i poliţistului temerea că, deşi nevinovat, va fi cercetat penal.
Acţiunile suspectului sunt de natură a aduce atingere încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi a încrederii oamenilor de afaceri în existenţa unui mediu de afaceri corect.
La domiciliul suspectului a fost efectuată o percheziţie domiciliară cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti.
Urmărirea penală a fost efectuată cu sprijinul tehnic al Serviciului de Operaţiuni Speciale Ploieşti şi cu sprijinul informativ al SRI-Prahova şi al Serviciului Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă Prahova.
Facem precizarea că, începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.