Ce prevede o OUG pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ

0 723

Ce prevede o OUG pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ, care a fost adoptată în ședința de Guvern, de duminică 11 iunie.

Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern include o serie de măsuri pentru protejarea intereselor elevilor și încheierea în bune condiții a anului școlar 2022-2023, în ceea ce privește organizarea examenului național de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a și a concursului național de ocupare a posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar.

Actul normativ prevede:

  • La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
  • În anul școlar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.
  • Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei, fără inspecția la clasă.

Informații privind măsurile incluse în actul normativ sunt disponibile aici:

https://gov.ro/ro/stiri/declaratii-sustinute-de-premierul-nicolae-ionel-ciuca-la-inceputul-edintei-de-guvern1686470117

https://gov.ro/ro/stiri/briefing-de-presa-sustinut-de-ministrul-educatiei-ligia-deca-i-purtatorul-de-cuvant-al-guvernului-dan-carbunaru-la-finalul-edintei-de-guvern

După discuțiile de astăzi, de la Guvern, sindicatele din învățământ au anunțat că greva continuă și luni. Se așteaptă adoptarea unei alte OUG, mâine, care să includă solicitările privind majorarea salariilor.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.