Ce este interzis sa faci la alegerile prezidentiale de duminica

0 230

Ce este interzis sa faci la alegerile prezidentiale de duminica, ca să nu ai probleme cu legea și să te trezești cu dosar penal sau cu amendă.

Duminică, secțiile de votare se deschid la ora 7.00 dimineaţa, iar cetăţenii cu drept de vot îşi vor putea exprima opţiunile până la ora 21.00.

Toţi românii care au împlinit 18 ani şi au un act de identitate valabil vor putea să-şi exercite dreptul de vot la alegerile prezidenţiale.

Odată ce aţi intrat în secţie, trebuie să îi prezentaţi operatorului de calculator actul de identitate (carte de identitate, buletin de identitate, orice fel de paşaport sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare) pentru a vă înregistra prezenţa prin Sistemul Electronic de Monitorizare.  „Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal va semnala dacă persoana nu a împlinit 18 ani, dacă i s-a interzis exercitarea dreptului de vot, dacă este arondată la altă secţie, dacă alegătorul şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin etc”, se arată în lege.

A vota de două ori, la același scrutin, este o încălcare flagrantă a legii și se sancționează cu dosar penal. Frauda la vot este prevăzută în articolul 387 din Codul penal.

ALTE INTERDICȚII:

* Nu poți lua bani ca să votezi cu un anume candidat sau partid. Codul penal interzice, la articolul 386, sub sancțiunea închisorii, mita electorală: (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

• E interzis să pui ştampila pe mai multe buletine de vot. În cazul în care primeşti, din greşeală, două sau mai multe buletine, înapoiază-le membrilor secţiei de vot. Votul multiplu se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni până la trei ani sau cu amendă.

• Nu aveşi voie să faceţi fotografii sau să filmaţi în cabina de vot, deoarece este considerată o tentativă de violare a confidenţialităţii votului. Riscaţi o amendă între 600 şi 90.000 de lei.

• Este interzis ca în cabina de vot să fie prezentă o altă persoană decât cea care votează. Excepţie fac doar cei care nu pot vota singuri din motive de sănătate. Astfel, persoanele cu probleme fizice au drept la un însoţitor, care nu poate fi din rândul rândul persoanelor acreditate, al membrilor secţiei de votare sau al candidaţilor.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.