Cât de gravă este, în realitate, pomparea apei plină de sare de la Salina Slănic în râurile din zonă?

0 410

Cât de gravă este, în realitate, pomparea apei plină de sare de la Salina Slănic în râurile din zonă? Autoritățile județene par să ignore fenomenul, în timp ce cetățenii postează clipuri cu pești morți.

Fostul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, reclamă într-o postare pe o rețea socială „un dezastru pentru natură şi comunitate, dar un fleac pentru autorităţi, ca pe vremea lui Ceaușescu”, făcând referire la modul cum apa infiltrată în Mina Victoria (nefuncţională de peste 30 de ani), aflată la Salina Slănic, a fost pompată în râurile din zonă.

Urmarea? Apa cu salinitate crescută a dus la moartea peștilor.

Iată ce a scris Berceanu:

Cazul din Slanic Prahova este azi un dezastru pentru natura si comunitate, dar un fleac pentru autoritati, ca pe vremea lui Ceausescu.
In realitate, deversarea apei scoasa din salina, sub forma de saramura, direct in rau, fara nicio tratare prealabila, reprezinta un dezastru atat pentru natura si cat pentru cei care folosesc apa, in aval.
in link aveti exemplul unei astfel de instalatii mobile de osmoza inversa pe care ISU ar fi trebuit s-o aiba in dotare pentru evenimentele nefericite de poluare, de la zeama gropilor de gunoi,, adica tratarea levigatului, pana la saramura salinelor din Romania. Ori, prestarea unui astfel de serviciu poate fi facuta de stat, contra cost si imputata poluatorului, sau in regim privat atunci cand statul te obliga s-o faci iar neconformarea se plateste in bani si ani de puscarie.
Nu au fost calculate nici prejudiciile de mediu imputabile poluatorului.
Saramura nu este mediul propice nici pentru pesi si nici pentru microorganismele ecosistemului. Nu e ok nici pentru pasari si nici pentru animalele care se adapa. Infiltrata in sol face impozibila si folosirea apei din puturi sau pentru irigatii.
Punctul de vedere din comunicatul SNS SA este unul care ne arata ca poluatorii, cu paravan politic, pot da jet cu apa sarata, de sub 25l/s peste autoritatile statului si pot genera poluari masive, pentru ca sunt lasati s-o faca, indiferent ca apartin statului sau sunt privati.
In loc sa investeasca in instalatii mobile de desalinizare a apei, instalatii care sa poata fi mutate atunci cand au loc accidente sau cand sunt necesare lucrari similare, oriunde in tara, autoritatile prefera sa faca blatul cu criminalitatea de mediu, pentru ca distrugerea ecosistemelor este infractiune care se pedepseste cu inchisoarea.
Pestii morti sunt mai jos de locul unde este deversata saramura, in localitatea Varbilau, la mai putin de 5 km pe albia raului.”

Societatea Salrom a admis că a pompat apă din Mina Victoria în râul Slănic, dar susține că „instituţiile abilitate au precizat că este acceptabil un debit de evacuare de 25l/s în condiţiile actuale”.

COMUNICAT SOCIETATEA NAȚIONALĂ A SĂRII:

În legătură cu situația infiltrațiilor de apă de la Salina Slănic, Societatea Națională a Sării SA (SNS SA) face următoarele precizări:

– Începând cu data de 12.06.2024, s-a constatat că în Mina Victoria, exploatare oprită în anul 1992, pentru care au fost realizate lucrările specifice de închidere de către SC Conversmin SA, există o infiltrație majoră de apă provenită în mare parte din albia pârâul Slănic.

– Subliniem că, apa din subteranul Minei Victoria nu este apă de zăcământ, nu a rezultat din exploatarea zăcământului, aceasta ajungând accidental într-o mină în care exploatarea a fost închisă încă din anul 1992.

– Având în vedere cele constatate s-au întreprins următoarele măsuri:

  • S-a procedat la curățarea și decolmatarea albiei pârâului Slănic în zona de influență a Minei Victoria, stabilindu-se zonele posibile de infiltrare.
  • S-a montat o conductă corugată cu un diametru de 500 mm, care a preluat debitul pârâului Slănic, astfel încât să poată fi evitate zonele posibile de infiltrație a apei spre Mina Victoria.
  • A fost montată o pompă împreună cu conductele aferente pe puțul de aeraj nr. 1 în vederea evacuării apei din subteran.
  • S-au efectuat probe de pompare pentru verificarea instalației de evacuare a apelor din Mina Victoria, operațiune încheiată cu succes.
  • În paralel se procedează la monitorizarea zilnică a tuturor traseelor posibil a fi afectate, rezultatele obținute până în prezent arătând că, nu s-a produs nicio infiltrație, nici măcar sub formă de umezire a pereților, atât în Mina Unirea (deschisă spre vizitare), cât și în Mina Cantacuzino (mină în exploatare).
  • Pe lângă evacuarea apei din subteran, SNS SA va betona albia pârâului Slănic pe o lungime de aproximativ 800 m, care va face joncțiunea cu porțiunea de albie deja betonată din anul 2012.

– În ceea ce privește problemele de mediu reclamate cauzate de evacuarea apei infiltrate în Mina Victoria, instituțiile abilitate au precizat că este acceptabil un debit de evacuare de 25l/s în condițiile actuale ale debitului cursului de apă. Pârâul Slănic are o salinitate naturală ce a făcut ca biodiversitatea din zona ripariană să fie adaptată acestei concentrații de sare.

SNS SA întreprinde toate diligențele necesare pentru remedierea situației.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.