Bătălia politică pentru Prahova se dă prin toate mijloacele de către forțele locale. Momentan, conducerile centrale ale partidelor nu au intervenit decisiv

0 416

Bătălia politică pentru Prahova se dă prin toate mijloacele de către forțele locale. Momentan, conducerile centrale ale partidelor nu au intervenit decisiv și au permis „actorilor” din județ să se dea în stambă.

Sub iluzoria coabitare de la guvernare, PSD și PNL se războiesc pe viață și pe moarte în Prahova.

Se face un an aproape de când social-democrații l-au preluat pe Andrei Volosevici și îl folosesc ca vârf de lance, împotriva foștilor colegi.

Lucrurile s-au acutizat și mai mult de când candidatura președintelui Iulian Dumitrescu nu mai este sigură, din cauza dosarului deschis de către DNA.

Simțind că e rost de mai mult, PSD a abandonat ideea unei colaborări, așa cum se discutase inițial, și a întors armele.

Astfel s-a ajuns în situația în care, nedispuse nici una dintre formațiuni să cedeze candidatura la Consiliul Județean, pentru funcția de președinte, organizațiile celor două partide au îmbrățișat rapid tactici agresive una împotriva celeilalte.

Se folosesc nu doar instrumentele de propagandă, specifice perioadelor de campanie, dar și atacuri sub centură.

PSD amenință unii primari liberali din județ cu plângeri penale, iar pe alții – că le va tăia ajutoarele, după campanie. Așa se face că, în ultima săptămână, nu mai puțin de 3 edili PNL (Valea Doftanei, Albești-Paleologu, Provița de Sus) s-au transformat, peste noapte, în social-democrați convinși. Mișcarea ar putea continua, pentru că mai există destui primari traseiști dispuși să-i părăsească pe liberali.

Pentru că în prezent controlează CJ Prahova, PNL a folosit bugetul județean pentru a-și ajuta cu prioritate proprii edili, către care a pompat cu generozitate, și i-a neglijat mai mult sau mai puțin pe ceilalți. Iar prin aceeași metodă, de a oferi parteneriate sau bani, a momit câțiva primari PSD să devină liberali.

În pofida acestor mișcări demne de Niccolò Machiavelli, niciuna dintre cele două organizații județene de partid nu poate garanta că va avea succes în alegerile locale, dacă nu reușește să obțină ajutor din partea altor formațiuni.

Astfel, în pofida faptului că pretind că reprezintă partide antisistem, și filiala AUR și filiala Partidului Republican negociază de zor și cu PSD Prahova (mai mult) și cu PNL Prahova (mai puțin).

La fel fac și filialele județene ale partidelor care formează Alianța Dreapta Unită. Dacă bună parte din USR Prahova tinde să colaboreze mai mult cu liberalii (este foarte probabil să vedem că primarul din Breaza, până recent și președintele USR Prahova, va candida pe lista PNL), cei de la Forța Dreptei și de la PMP tind către o înțelegere cu PSD în județ.

Ca și argumente, se folosesc interese personale, viitoare coabitări politice, promisiuni de afaceri – adică orice este posibil.

În acest moment, deși social-democrații par să aibă un ușor avantaj, dar numai prin prisma faptului că stau mai bine în sondaje, bătălia pentru Prahova nu este tranșată.

De aceea, în săptămânile și lunile viitoare, vom asista la atacuri fără milă și la tactici imorale.

Instituțiile statului din județ, în special cele de forță, care ar putea interveni decisiv, știu și ele că sunt la cheremul politicului, așa că acționează pe șest, în favoarea unui organizații sau a celeilalte, ca să nu se vadă.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.