Ancheta: Hidro Prahova SA, o afacere in beneficiul clientilor sau nu?

0 3.406

Ancheta: Hidro Prahova SA, o afacere in beneficiul clientilor sau nu? Furnizarea apei potabile a devenit un serviciu de care sunt nemulțumiți mii de abonați.

Conform paginii de internet a societății, „HIDRO PRAHOVA S.A. este singurul operator regional de servicii publice pentru alimentare cu apă din județul Prahova. Societatea a fost constituită în baza Hotărârii Consiliului Județean Prahova nr. 13/2004, și funcționează ca societate comercială pe acțiuni cu capital integral public, în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale.[…]Caracterul regional al activității HIDRO PRAHOVA SA s-a realizat prin reorganizarea serviciilor publice deținute de autoritățile locale din aria de operare, având la bază trei elemente instituționale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), Operatorul Regional (OR) și Contractul de Delegare a Gestiunii Serviciilor.

Tot la Capitolul prezentare, apar următoarele informații: „Conform obiectului de activitate, societatea HIDRO PRAHOVA SA asigură următoarele servicii de bază: captarea, tratarea și distribuția apei (cod CAEN 3600), colectarea și epurarea apelor uzate menajere și pluviale (cod CAEN 3700), iar ca servicii conexe – avizarea racordării la rețele în exploatare, proiectarea și execuția lucrărilor de alimentare cu apă, canalizare și epurare, pregătirea și supervizarea lucrărilor de alimentare cu apă, canalizare-epurare, verificarea și repararea apometrelor, vidanjare, analize fizico-chimice și bacteriologice pentru probe de apă potabilă. Societatea HIDRO PRAHOVA SA deține Licența nr. 3945/2019, clasa 2, pentru furnizarea serviciilor de apă și canalizare, emisă de ANRSC.”

În prezent, societatea Hidro Prahova SA furnizează aceste servicii în mai bine de jumătate dintre localitățile județului (63 din totalul de 104), respectiv în municipiul Câmpina, în 11 orașe (Azuga, Băicoi, Breaza, Bușteni, Comarnic, Mizil, Plopeni, Sinaia, Slănic, Urlați, Vălenii de Munte) și în 52 de comune.

* Înființarea societății a avut drept scop atragerea de fonduri europene, dar s-a lăsat cu dosare penale

Unul dintre motivele pentru care Consiliul Județean Prahova a înființat societatea la care este unic acționar a fost atragerea de fonduri europene.

S-a spus că județul nu are resurse pentru modernizarea rețelelor de apă, canalizare și, mai ales, pentru construcția stațiilor de epurare. Un alt argument a fost că Uniunea Europeană nu acceptă să dea bani pentru comunități mici.

Așadar, s-a insistat pe apariția unui operator județean, care ar fi putut atrage investiții majore.

Logica era corectă. Dar de la teorie la practică, totul s-a denaturat…

Primul mare program cu finanțare UE (inclus în POS.Mediu – Programul Operațional Sectorial de Mediu 2007-2013), accesat de SC Hidro Prahova SA, a fost „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova”.

Contractul a fost semnat în 2011 și valora, la acea dată, peste 810 milioane de lei, din care aproape 540 milioane lei reprezenta valoarea finanțării nerambursabile. Adică bani care nu mai trebuiau returnați Uniunii Europene.

Patru ani mai târziu, în 2015, DNA Ploiești deschidea un mega-dosar penal pentru fraudare de fonduri europene.

Nume grele (de la nivel central și județean) din politică  și din mediul de afaceri au fost implicate în această anchetă.

Unii dintre suspecți au făcut acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii (fostul manager general al SC Hidro Prahova SA, fostul manager de proiect) alții, însă, nu și-au recunoscut vina.

Din această cauză, dosarul a fost împărțit în mai multe loturi.

În urmă cu un an, în luna mai 2019, actualul manager al SC Hidro Prahova SA, Adrian Semcu, a fost găsit nevinovat de acuzația de trafic de influență. Procurorii anticorupție au clasat cauza.

Pe de altă parte, DNA Central – care a preluat cauza după scandalul de la DNA Ploiești –  încă nu i-a trimis în judecată pe toți cei considerați vinovați.

* Tarife majorate peste tot, care uneori includ servicii neprestate

Apariția SC Hidro Prahova SA nu a fost tocmai benefică abonaților din localitățile unde acest operator a preluat rețelele de apă și de canalizare de la administrațiile locale.

Principala nemulțumire a clienților a fost majorarea tarifelor.

La Sinaia, de exemplu, înainte de apariția SC Hidro Prahova SA, localnicii plăteau în jur de 2,60 lei/ mc de apă. În prezent, achită 5,29 lei/mc, deci dublu.

Cel mai recent caz este la Blejoi, comună unde SC Hidro Prahova SA a preluat rețeaua de la SC Jovila, în vara anului trecut (iulie 2019).

Clienții din această localitate plăteau 1,83 lei + TVA/ mc de apă, iar după instalarea societății care are ca unic acționar Consiliul Județean Prahova achită un tarif majorat de 2,60 lei + TVA/ mc. Deci o creștere de peste 42%, din start.

Același lucru se întâmplă și în cazul canalizării. Clienții din Blejoi plăteau doar 1,64 lei + TVA/ mc, iar acum achită 2,10 lei + TVA.

Cazul a ajuns și în atenția Avocatului Poporului, care în luna martie 2020 a admis cererea de anulare parțială a Hotărârii Consiliului Local Blejoi, privind delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu apă și canalizare a comunei (vezi detalii aici – Avocatul Poporului).

La Băicoi este 4,85 lei/ mc fără tva, de când s-a băgat canalizare, mai ales la casă, consumi 10 m îți trece canal 9,9 și faci metrul 9 lei„, ne-a scris astăzi o cititoare.

Ca să înțelegeți cum stau lucrurile, în comuna Valea Doftanei, unde SC Hidro Prahova SA nu este prezentă, primăria a insistat să capteze apă din izvoare, deoarece poate menține prețul de 1,28 lei/ mc.

În altă ordine de idei, clienții SC Hidro Prahova SA, din mai multe localități din județ, au reclamat faptul că sunt taxați pentru apa de canalizare, chiar și în cazurile când canalizarea nu există deloc.

Răspunsul oficial a fost că, conform legii, se taxează „apa meteorică preluată la reţeaua publică de canalizare”.

Vă prezentăm, mai jos, factura primită de un abonat SC Hidro Prahova SA din comuna Scorțeni, unde se precizează clar, în subsol, că s-a calculat contravaloarea „serviciilor de alimentare cu apă potabilă (și canalizare)”. Numai că există o problemă: În Scorțeni nu există canalizare! Informația a fost confirmată și de către administrația locală.

* Peste 2600 de pângeri înregistrate la SC Hidro Prahova SA în anul 2019

Conform unei solicitări a Ziarului de Ploiești, operatorul județean de apă și canalizare ne-a informat că „Pe parcursul anului 2019, societatea HIDRO PRAHOVA a înregistrat 2618 sesizări, ceea ce echivalează cu un procent de 2,54% din totalul contractelor„.

Conform aceluiași răspuns, „Problemele invocate au fost: 1. Întreruperi și continuitatea asigurării serviciului (cauzele fiind determinate atât de avarii cât și de întreruperi determinate de ceilalți furnizori de utilități, proceduri obligatorii de igienizare) – ponderea este de 44% din totalul sesizărilor; 2. Întrebări/ clarificări referitoare la facturare și contract – ponderea fiind de aproximativ 26% din totalul sesizărilor; 3. Funcționarea sistemului de canalizare (blocaje rezultate în urma înfundării canalizării din cauza produselor aruncate necopsrepunzător, mirosuri sau alte situații) – ponderea fiind de aproximativ 21% din totalul sesizărilor; 4. Presiunea apei – ponderea fiind de 5% din totalul sesizărilor; 5. Calitatea apei – ponderea fiind de 4% din totalul sesizărilor.”

Conform anexei furnizate de Sc Hidro Prahova SA, întreruperea furnizării apei a fost semnalată în 47 de localități din cele 63, oamenii s-au plâns de modul de facturare în 46 de localități, de presiunea scăzută a apei – în 42 de localități.

Ciudat este că, conform SC Hidro Prahova SA, abonații au fost nemulțumiți, anul trecut, de calitatea apei furnizate în doar 10 localități (Baba Ana, Băicoi, Breaza, Brebu, Călugăreni, Ceptura, Ciorani, Mănești, Podenii Noi și Scorțeni).

Noi vă prezentăm, alăturat, o fotografie trimisă de un abonat al SC Hidro Prahova SA din orașul Bușteni, care este grăitoare.

Astfel de dovezi, care denotă că operatorul județean nu furnizează o apă prea bună de băut, sunt nenumărate.

Și nu doar în cele 10 localități menționate în adresa primită de Ziarul de Ploiești.

Mai jos, vă dăm un video primit de la o cititoare din orașul Comarnic, în iulie 2019:

Legat de întreruperea furnizării apei potabile, SC Hidro Prahova SA susține că a făcut mai multe anunțuri anul acesta către abonați, prin care îi înștiința că din cauza secetei au scăzut rezervele.

Vă putem informa că, în prezent, în localitățile Mizil, Urlați și Băicoi există în continuare riscul apariției unor blocaje în furnizarea apei potabile, pe fondul menținerii practicii de utilizare în scopuri agricole a resurselor de apă existene” – se arată în documentul pus la dispoziția Ziarului de Ploiești.

* Calitatea apei livrată de SC Hidro Prahova SA este verificată de…laboratoarele SC Hidro Prahova SA

Pentru că, intrigați de dovezile primite de la abonații operatorului județean, am dorit să aflăm unde anume se verifică această calitate, am trimis o întrebare în acest sens.

La care am primit următorul răspuns:

Laboratoarele prin care societatea HIDRO PRAHOVA SA verifică în prezent calitatea apei furnizate sunt:

Laborator Apă Potabilă Oppler Sinaia, înregistrat la Ministerul Sănătății pentru efectuarea monitorizării de control, conform Legislației aplicabile L 458/200, Certificat nr. 528/17.04.2019 cu valabilitate 2 ani;

Laborator Apă Potabilă Câmpina, înregistrat la Ministerul Sănătății pentru efectuare monitorizare de control, conform Legislației aplicabile L 458/200, Certificat nr. 529/17.04.2019 cu valabilitate 2 ani;

Laborator Apă Potabilă Fântînele – Mizil, înregistrat la Ministerul Sănătății pentru efectuare monitorizare de control, conform Legislației aplicabile L 458/200, Certificat nr. 530/17.04.2019 cu valabilitate 2 ani.

Toate cele trei laboratoare sunt organizate în cadrul societății HIDRO PRAHOVA SA, iar activitatea de încercare/analiză respectă cerințele de calitate solicitate de standardul SR EN ISO 17025.”

* În loc de concluzie

Furnizorul de servicii de apă și canalizare, aflat în subordinea directă a Consiliului Județean Prahova, are în prezent 598 de salariați, care toacă un buget de cheltuieli salariale anuale în valoare de 32,563 milioane de lei.

O aritmetică simplă ne arată, că în fiecare lună, un angajat al SC Hidro Prahova SA încasează în medie 4.537 de lei.

Asta în teorie. În practică, managerul general Adrian Semcu primește un salariu lunar cifrat la 14.500 de lei.

Bugetul de cheltuieli salariale reprezintă, în acest moment, peste 50% din bugetul total de cheltuieli al societății, cifrat la 64,056 milioane de lei.

Din fonduri proprii, pentru investiții, SC Hidro Prahova SA folosește, în 2020, doar 6,39 milioane de lei. Restul banilor de investiții provin de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) – 79,383 milioane de lei.

Operatorul derulează lucrări la 5 stații de epurare (Câmpina, Plopeni, Urlați, Mizil și Vălenii de Munte).

De aseemenea, extinde rețeaua de canalizare (peste 250 km) în: Comarnic, Vălenii de Munte, Câmpina, Bănești, Breaza, Bușteni, Băicoi, Azuga, Sinaia, Urlați, Plopeni.

Reabilitează rețeaua existentă de canalizare (peste 10 km în total) în: Bușteni, Sinaia, Urlați, Plopeni, Azuga, Câmpina.

În fine, extinde aducțiunea în orașele Comarnic și Breaza – 25,11 km și reabilitează rețeaua de distribuție a apei – 36,17 km.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.