Ancheta DNA in Gala Bute a ajuns si pe la Busteni, la un fost secretar general al MDRT

1 215

Fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, prahoveanul Gheorghe Nastasia, a avut parte astăzi de o vizită neașteptară la domiciliu. Procurorii DNA l-au călcat la vila din Bușteni, unde locuiește.

Nastasia, fost director RA-APPS Sinaia, fost candidat la funcția de președinte al CJ Prahova, este cercetat în dosarul privind Gala Bute, organizată de Elena Udrea și Rudel Obreja.

El a fost dus la audieri la București, fără a se preciza în ce calitate. Se speculează, totuși, că are calitate de denunțător.

Surse din anchetă susțin că Gheorghe Nastasia le-ar fi explicat procurorilor că Elena Udrea, în calitate de ministru, a făcut presiuni asupra sa pentru a garanta prin propria semnătură un credit pe care avea să îl ia Rudel Obreja, președintele Federatiei Române de Box, pentru firma S.C. Europlus Computers S.R.L., de la BRD, banca la care avea credit şi Elena Udrea. Împrumutul a fost acordat în regim de urgenţă şi în condiţii mai avantajoase decât cele prevăzute în normele de creditare ale băncii, avantaje pe care societatea nu le-ar fi obţinut în lipsa intervenţiei ministrului, conform România TV.

Nastasia a semnat, în locul Elenei Udrea, un ordin de ministru privind extinderea cheltuielilor eligibile la fonduri europene, astfel încît să finanţeze Gala Bute.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, în dosarul „Gala Bute”, în care este suspectată de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

De asemenea, şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis procurorului general al României referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Ion Ariton, care în perioada în care ar fi săvârşit faptele era ministru al Economiei. Ariton este suspectat de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Conform procurorilor DNA, în calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanții a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica S.A., Transelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Complexul Energetic Turceni S.A., Complexul Energetic Rovinari S.A., S.N.G.N. Romgaz S.A., Oil Terminal S.A., IAR Ghimbav S.A. și Societatea Națională a Apelor Minerale S.A.) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaționale de box profesionist organizată la București la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute.

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.