Alte trei avioane de vânătoare F-16, achiziţionate din Norvegia, au fost recepţionate la Câmpia Turzii

0 321

Alte trei avioane de vânătoare F-16, achiziţionate din Norvegia, au fost recepţionate la Câmpia Turzii, ceea ce ridică numărul total de aeronave care pot fi folosite de Forțele Aeriene la 23. Vă reamintim că țara noastră a retras MIG 21 Lancer de la operare.

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon au aterizat, vineri, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, urmând să intre în dotarea Escadrilei 48 Vânătoare, a informat Ministerul Apărării Naţionale.

Din cele 32 de avioane de vânătoare second-hand, cumpărate de România din Norvegia şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent, pentru suma de 388 milioane de euro, au ajuns până acum 6.

„Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an şi a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forţelor Aeriene, România îşi consolidează capabilităţile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menţinerea unei posturi aliate credibile de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni pe Flancul estic şi, la fel de important, vor asigura tranziţia pentru forţele noastre aeriene către era generaţiei a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35”, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

Avioanele urmează a fi introduse în programul de modernizare la aceeaşi configuraţie (M6.X) cu cele din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forţelor Aeriene Române, upgradare care se face la Aerostar Bacău.

Ce presupune programul de modernizare:

  • motorizare Pratt & Whitney F100-PW-220E – control digital;
  • cabină standard F-16 C/D Block 50/52, compatibilă cu sistemele de vedere pe timp de noapte;
  • două display-uri multifuncționale color;
  • computer modular de misiune;
  • radar de control al focului modernizat;
  • sistem de navigație hibrid;
  • sistem avansat de identificare amic-inamic;
  • sistem de management pentru război electronic;
  • sistem de transmitere a datelor Link 16.

Avioanele F16 folosesc rachete aer-aer de tip AIM-120C-7 AMRAAM  (cu rază de până la 160 kilometri) și AIM-9X Sidewinder, precum și diferite bombe ghidate.

Când va avea cele trei escadrile funcționale, România va putea ridica în aer 48 de avioane.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.