Adio masini ridicate de serviciile din subordinea primariilor! Decizie salutara din partea ICCJ

0 200

Maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii a consiliului local, întrucât această autoritate nu este competentă să reglementeze procedura în acest sens. Numai Guvernul poate să stabilească regulamentul de aplicare a acestor măsuri contravenţionale, a stabilit, luni, ICCJ.

Decizia judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost luată după ce Avocatul Poporului a formulat un recurs în interesul legii privind problema legalităţii procedurii de ridicare a maşinilor parcate neregulemantar.

„Înalta Curte, prin decizia de astăzi (luni – n.red.) a admis întocmai recursul în interesul legii pe care l-am formulat în luna ianuarie a acestui an. Între altele, am subliniat în criticile formulate, la diverse decizii care au pronunţat soluţii diferite, că aceste regulamente adoptate de către consiliile locale, fiecare după spiritul lui, după alt model, nu sunt legale, că este necesară o reglementare unitară, în sensul că, după admiterea acestei decizii, Guvernul va trebui să elaboreze un regulament de aplicare unitar, la nivelul întregii ţări, a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 195/2002”, a explicat şeful insituţiei Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, potrivit Mediafax.

Ciorbea a mai spus că, în prezent, nu există un regulament prin care să se stabilească procedura de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, chiar dacă există un act normativ – Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 – care interzice parcarea în locuri nepermise.

„Există doar aceste regulamente locale, care reglementează fiecare, după cum au crezut de cuviinţă aleşii locali cum trebuie să procedeze. Evident, regulamentul va deveni obligatoriu odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Înaltei Curţi. Confom articolului 517 din Codul de procedură civilă, se spune clar în alineatul 4 că dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial şi că decizia trebuie motivată în cel mult 30 de zile de la pronunţare, iar în alte cel mult 15 zile de la motivare trebuie publicat în Monitorul Oficial”, a adăugat Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului a precizat că, odată cu decizia ICCJ de luni, instanţele probabil că vor mai pronunţa decizii care să vină în contradicţie cu această hotărâre.

„Cei care au atacat în instanţă şi nu li s-a soluţionat încă sau cei care urmează să atace hotărârile respective, sigur că instanţele le pot da un termen sau aşteaptă până la momentul publicării în Monitorul Oficial. Pe de altă parte, este important că de la publicare trebuie să intervină Guvernul care să adopte, printr-o Hotărâre de Guvern, un regulement de aplicare unitară la nivelul întregii ţări”, a subliniat Victor Ciorbea.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.