Activele functionale ale COS Targoviste vor fi preluate de un grup italian

0 306

Activele functionale ale COS Targoviste vor fi preluate de un grup italian, care vrea să redeschidă liniile de producție.

Combinatul de Oțeluri Speciale, care se află acum în procedura de reorganizare judiciară, are o nouă șansă.

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care AFV Acciaierie Beltrame SpA preia de la COS Târgovişte activele funcţionale aferente activităţii de producere a oţelului şi a produselor siderurgice lungi, precum şi activele aferente activităţilor conexe.

Grupul AFV Beltrame este activ în producerea şi distribuţia mai multor tipuri de produse siderurgice, deţinând facilităţi de producţie în Italia, Franţa, SUA, Elveţia şi România. Companiile membre ale Grupului AFV Beltrame sunt profilate pe producerea şi distribuţia oţelurilor speciale şi barelor din oţel, în majoritatea ţărilor din Spaţiul Economic European.

În România, compania italiană activează prin intermediul societății Donalam S.R.L., care deţine şi operează laminorul de profile grele al fostului combinat siderurgic din Călăraşi.

* O privatizare care a dus la faliment

Combinatul a fost cumpărat, în anul 2002 (perioada Guvernului Năstase), de off-shore-ul elveţian Conares Trading, cu legături în siderurgia rusească.

De altfel, în 2003, Conares Trading A.G. Elveția se transformă în Mechel International Holdings GmbH. În spatele unei întregi combinații de firme se află, scrie presa centrală, oligarhul rus Igor Zyuzin.

În 2013, când deja COS Târgoviște intră în insolvență, acţionar majoritar al societatii devine MAZUR INVESTMENTS LIMITED Cipru, companie care deține, la rândul ei, INVEST NIKAROM SRL.

Nikarom era condusă de Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, ei fiind părinţii Olgăi Chumakova, cea care reprezenta grupul Mechel în România.

La COS Târgovişte activităţile de producţie au încetat în luna decembrie a anului 2019.

În prezent, Combinatul de Oțeluri Speciale se află în stare de reorganizare judiciară, ca urmare a insolvenței, iar cel mai mare creditor al său, care pretinde că are de recuperat creanţe totale de aproape 254 milioane lei, este offshore-ul cu acţionariat necunoscut Alphard Financial Corp, din Insulele Virgine Britanice. Administrator special al combinatului este tot un rus: Oleg Shvedakov.

Ziarul de Ploiești

FOTO: RisCo.ro

Reclama dupa Articol
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.