Un roman, presupus a fi Dinu Patriciu, are un cont secret in Elvetia de 830 milioane de euro

0 187

Publicaţia franceză Le Monde este cea care a detonat bomba, publicând rezultatele unei anchete de anvergură, care a durat nu mai puțin de 5 ani. Documentul scoate la iveală culisele unui vast sistem de evaziune fiscală și spălare de bani, acceptat şi chiar încurajat de banca britanică HSBC, al doilea grup bancar ca mărime din lume, prin intermediul filialei sale elveţiene, HSBC Private Bank.

Printre clienţii notorii ai băncii s-au aflat traficanţi de arme, de droguri, terorişti sau sponsori ai organizaţiilor teroriste, inclusiv Al Qaida.

Raportul realizat de International Consortium of Investigative Journalist privind frauda fiscală de la HSBC, citat de Agerpres, arată că 219 de clienţi ai băncii britanice au legătură cu România, însă doar 5% dintre aceştia au paşaport sau naţionalitate română. Asta înseamnă că se scoteau bani la greu din țară.

De asemenea, România se situează pe locul 39 în clasamentul ţărilor cu cele mai mari depozite bancare la HSBC, cu 1,3 miliarde de euro, potrivit raportului ICIJ care se bazează pe datele furnizate de un fost expert IT al băncii, Herve Falciani, care în 2008 a plecat de la HSBC cu o serie de informaţii confidenţiale.

Cel mai mare depozit de bani asociat cu un client conectat cu România este de 829,1 milioane de euro, adaugă ICIJ. Iar EVZ, citând surse apropiate ANAF, susţine că Dinu Patriciu ar fi titularului contului.

În total, 203 ţări apar în scandal, cu peste o sută de mii de clienţi.

102 miliarde de dolari sunt banii negri ascunşi de bogaţi ai lumii în conturile din Elveţia ale băncii britanice HSBC, al doilea grup bancar din lume.

Reclama dupa Articol – Banner 3
Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.