Seful Politiei Mizil, retinut de DIICOT, pentru ca a favorizat o retea de proxeneti contra unor servicii (UPDATE)
Comisar șef Marius Nicușor Rotaru (FOTO), șeful Poliției orașului Mizil, a fost reținut de procurorii DIICOT Ploiești pentru abuz în serviciu (2 acte materiale) și favorizarea făptuitorului (4 acte materiale).
Surse din anchetă au declarat pentru max-media.ro că Rotaru solicita bani de la membrii rețelei de proxenetism din Mizil, dar se verifică și informația că polițistul ar fi beneficiat de favoruri sexuale din partea prostituatelor, între care se aflau și minore.
Anchetatorii susțin că Marius Nicușor Rotaru stopa informațiile despre infracțiuni la birou. Surse din DGA spun că la perchezițiile efectuate miercuri dimineață, la Poliția Mizil, au fost găsite notificări trimise de subalternii lui Rotaru către DIICOT Ploiești, în care aceștia propuneau soluționarea plângerilor respective prin începerea urmăririi penale.
Ancheta a fost derulată de procurori ajutați de polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție. Aceștia au folosit inclusiv o victimă a infracțiunii, pentru a documenta cazul, echipând-o cu aparatură de inregistrare.
Marius Nicușor Rotaru a fost audiat 7 ore. Joi, el va prezentat judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Prahova, cu propunerea de arestare preventivă. Alți trei membri ai rețelei de proxeneți sunt propuși pentru arestare.
UPDATE: Comunicatul oficial al DIICOT PLOIEȘTI
La data de 08.09.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Baicu Eduard-Florian, Călin Leontin-Florian, Chirbea Cornelia şi Rotaru Marius Nicușor pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, furt calificat, viol, favorizarea făptuitorului şi folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna decembrie 2015 şi până în prezent inculpaţii Baicu Eduard-Florian, Călin Leontin-Florian, Chirbea Cornelia şi suspecţii C. N. F., R. M.-M. şi C. S. au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat având ca scop săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori şi trafic de persoane, constând în recrutarea, transportarea şi adăpostirea în scopul expoatării sexuale, de cele mai multe ori prin exercitarea de acte de violenţă.
S-a reţinut că inculpaţii au constrâns persoanele vătămate care erau recrutate în special de pe raza judeţelor Prahova şi Buzău să întreţină zilnic acte sexuale la stradă cu diverse persoane care tranzitau zona.
Totodată, în cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul Rotaru Marius Nicușor, având funcţia de şef al Poliției Orașului Mizil, i-a favorizat pe membrii grupului infracţional din care fac parte inculpaţii şi suspecţii din prezenta cauză, prin lipsa acţiunii conferite de atribuţiile de serviciu şi nesesizarea organelor competente atunci când faptele săvârşite erau de competenţa altor organe judiciare ajutându-i astfel pe să scape de tragerea la răspundere penală pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de minori.
De asemenea, s-a reţinut că inculpatul Rotaru Marius Nicușor a pretins favoruri sexuale din partea mai multor persoane exploatate de către membrii grupului infracțional organizat în scopul de a îndeplini un act care intra în atribuțiile sale de serviciu, respectiv acela de a da curs plângerilor formulate de către aceste persoane.
Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Prahova și ai Serviciului Tehnic şi Serviciului Operații din cadrul Structurii Centrale a D.G.A.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.