Ministerul Apararii cere aprobare sa doboare dronele care se apropie de obiective militare

0 358

Ministerul Apararii cere aprobare sa doboare dronele care se apropie de obiective militare. În acest sens, e nevoie de o modificare a Legii 122/2011.

MApN intenționează să modifice Legea privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de Ministerul Apărării Naţionale şi de forţele armate străine pe teritoriul României.

Principalele amenințări reprezentate de utilizarea neautorizată a dronelor la adresa personalului și obiectivelor militare sunt: executarea de activități de observare/supraveghere, direcționarea focului sistemelor de lovire și evaluarea efectului la țintă, culegere de informații și/sau acțiuni de sabotaj împotriva unor obiective militare. În ultima perioadă a fost semnalat un trend crescător al situațiilor în care obiective militare, în special cele în zone izolate, au fost subiectul survolării neautorizate cu UAV-uri”, se precizează în expunerea de motive.

Proiectul pus în dezbatere prevede că armata poate dezactiva dronele care sunt operate în zone cu restricție, pentru că reprezinte obiective militare sau de interes strategic, folosind inclusiv armamentul din dotare.

Pentru doborârea dronelor se va folosi progresiv forța: de la sisteme de bruiaj puternice, microunde, laser, la uz de armă și până la sprijin aerian, când piloții pot deschide focul cu armamentul de la bord pentru asigurarea securității. Aceleași etape se aplică și în cazul survolării neautorizate a navelor militare, maritime și fluviale”, se mai arată în propunerea de modificare a legii, care are nevoie de avizul CSAT și al Consiliului Legislativ.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.