Interviu cu primarul orasului Baicoi, Marius Constantin, despre noua strategie de dezvoltare (II)

0 1.690

Interviu cu primarul orasului Baicoi, Marius Constantin, despre noua strategie de dezvoltare a localității, pentru perioada 2021 – 2027.

Vezi aici partea întâi a interviului: Interviu cu primarul orasului Baicoi, Marius Constantin, despre noua strategie de dezvoltare

Astăzi continuăm cele discutate cu edilul localității și încercăm să aflăm și alte amănunte.

– Cum funcționează relația dintre investitorii de pe raza orașului și mediu, pentru că vrem un mediu sustenabil, dar și locuri de muncă?
– Eu cred că trebuie să fie un echilibru și cu siguranță trebuie să analizăm foarte bine activitățile economice desfășurate pe raza orașului. Suntem conștienți că avem nevoie de un aer curat, de un sol curat, și toate aceste lucruri sunt prevăzute în noua strategie. Acordăm o atenție sporită noilor măsuri de protejare a mediului și nu vom face niciun rabat pe această temă, deoarece influențează în mod direct sănătatea oamenilor. Vă dau câteva exemple: o să intensificăm activitatea de colectare selectivă a deșeurilor, vom avea acțiuni periodice de curățare, dar și de control a zonelor periferice ale orașului, pentru că există cetățeni mai puțin civilizați, care aruncă gunoaiele pe unde apucă, la marginea localității. Conform noii legislații, ne vom autoriza o rampă de deșeuri vegetale, pe care le vom transforma în compost. Viitoarea strategie de dezvoltare impune, așadar, pași concreți de protejare a mediului.

– Au apărut probleme, până în momentul de față?
– Uneori, nici oamenii nu sunt informați așa cum trebuie. Lipsa de comunicare lasă loc la tot felul de interpretări. Noi am avut o problemă și e binecunoscută – cel puțin la nivel județean – cu o societate de care se spunea că poluează olfactiv. Am făcut intervenții, am organizat controale, inclusiv la Ministerul Mediului, s-au făcut tot felul de studii de impact și s-a demonstrat că de fapt nu era doar de acolo problema legată de mirosul neplăcut și era o combinație rezultată din activitatea mai multor societăți din acea zonă. E clar că oamenii au nevoie de sănătate și că sunt sensibili la orice factori de poluare. Pe de altă parte, nu trebuie să devenim exagerați. Și spun asta, pentru că există noi oportunități de apariție a unor afaceri pe teritoriul orașului, dar oamenii speriați de tot felul de zvonuri se opun. De aceea, cred că e bine să informăm cetățenii în detaliu și să le câștigăm încrederea, decât să îi lăsăm pe alții să arunce vorbe nesusținute de probe. Vă dau iar un exemplu concret: avem un investitor care dorește să facă o fabrică de fertilizatori naturali și din păcate anumite persoane au lansat zvonul că o să fie o mare poluare în zona respectivă. Din acest motiv, a trebuit să blocăm investiția, în urma unei dezbateri publice.
– Să înțeleg că a existat o presiune publică?
– Da, a existat o presiune, dar creată artificial. Mai sunt și persoane “bine intenționate”, care din diverse interese mobilizează oamenii împotriva unor proiecte, fără să aducă și argumente pertinente. Primăria Băicoi e prima interesată să avem un mediu cât mai curat, dar în același timp ne interează și dezvoltarea economică, fără de care nu vom reuși să avem un buget mai consistent și, ca o consecință directă, să finanțăm proiecte locale. Cu toții trebuie să respectăm o legislație în vigoare și să nu exagerăm. Cel mai bine este să fim ponderați și să ne informăm corect, înainte de a trage concluzii.

– Ce mai prevede strategia de dezvoltare?
– Bineînțeles că în acest document nu puteam omite amenajarea teritoriului. Aici avem mai multe lucruri de interes, pe termen scurt și mediu, cum ar fi alimentarea cu apă potabilă și canalizarea. Orașul Băicoi stă destul de bine, în sensul că mai avem nevoie de o conductă pe o lungime de 10 km și vom avea canalizare 100%. Suntem deja prinși în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014 – 2020), prin care vom realiza această investiție pe fonduri europene. În ceea ce privește alimentarea cu apă, avem ceva probleme, pentru că sistemul de conducte este gestionat de SC Hidro Prahova SA, societate constituită la nivel județean. Din păcate, această companie de stat nu a făcut niciun fel de investiții, în ultimii 5 ani. Sincer vă spun, mi se pare o nedreptate ca din bugetul local noi să cheltuim bani pentru a repara sau a înlocui conductele orașului, dar alții să câștige bani prin operarea rețelei. Din punctul meu de vedere, SC Hidro Prahova SA nu prea își justifică existența. Plus că ne creează mari probleme de infrastructură. Vă dau un exemplu: în decembrie 2017 noi am pus covor asfaltic pe strada Postăvarului, iar în 2018 societatea ne-a trimis solicitare că vrea să lucreze la o conductă pe sub drum. Și mă deranjează, pentru că din experiența de până acum, s-a văzut că după intervențiile la conducte, SC HIdro Prahova SA asfaltează doar porțiunea respectivă, iar strada nu mai arată ca înainte, ci cârpită. Astfel, în loc să avem un covor asfaltic fără crăpături, fără denivelări, ne vom confrunta cu un carosabil cu imperfecțiuni. Avem străzi pe sub care au intervenit acum trei ani, pentru că au existat porțiuni de conducte sparte, și nici până astăzi nu au făcut reparații.
Așa că noua strategie de dezvoltare a orașului prevede că, dacă nu vom găsi înțelegere de la SC Hidro Prahova SA, ne vom retrage din această structură. Intenția este să ne facem un serviciu propriu de apă și canal, mai ales că localnicii se plâng și de tarifele mari, de lipsa de operativitate în intervenții, de lipsa presiunii la apă, calitatea apei nu este cea dorită etc. Ca să nu mai spun că pierderile pe rețea în Băicoi sunt la uluitorul nivel de 70% !!! Dacă ne vom face o societate a orașului vom opri aceste pierderi și vom micșora tariful la jumătate.
– E clar că aveți nemulțumiri profunde…
– O altă chestie care ne-a creat un disconfort evident este faptul că proiectantul celor de la Hidro Prahova SA a prevăzut că orașul Băicoi trebuie să preia în rețeaua proprie de canalizare debitele altor trei comune din vecinătate (Scorțeni, Telega, Bănești), pe care apoi să le trimitem către stația de epurare de la Plopeni. Noi deja avem probleme la nivel local în funcționarea rețelei, cu volumul existent la acest moment. Ce va însemna să dublăm volumul, în condițiile în care conducta de canalizare rămâne la aceeași dimensiune? Cine ne garantează că nu va ceda? În plus, nu există cădere naturală către Plopeni, așa că dejecțiile trebuie pompate, cu o cheltuială suplimentară. Spun foarte clar, nu vrem să blocăm un proiect, dar soluția tehnică propusă de SC Hidro Prahova SA nu ne convine și nu ne avantajează.

– Ce mai prevede strategie de dezvoltare la capitolul amenajarea teritoriului?
– Un alt capitol pe care îl atingem este alimentarea cu gaze naturale. Pentru faptul că orașul este într-o continuă dezvoltare, și pe parte economică, și pe parte locativă, prin apariția unor investori și a unor familii care își construiesc case în zonă, avem nevoie de extinderea rețelei de gaze.
Avem ceva probleme și la alimentarea cu energie electrică. Ceea ce propune noi în strategia de dezvoltare 2021- 2027 este îngroparea rețelei. Odată pentru că dispare încrengătura de fire și a doua oară pentru că, dacă e bine făcută, o rețea îngropată suferă mai puține avarii din cauza intemperiilor naturale. Îi vom anunța pe toți operatorii, inclusiv pe cei de cablu TV, internet, ca să prevadă o astfel de investiție în bugetele lor.

– Înțeleg că aveți în vedere și o strategie privind transportul public local?
– Da, într-adevăr. Deși se vorbește de mulți ani de o descentralizare, încă nu am văzut așa ceva. Există un transport intrajudețean, dar noi, ca oraș, nu putem să licităm rutele proprii, pe raza localității. Nici nu vrem să auzim de o nouă Asociație de Dezvoltare Comunitară Managementul Transporturilor, așa cum se vehicula acum câțiva ani o astfel de idee. Avem suficiente eșecuri cu astfel de inițiative la nivel județean, pe alte domenii. Strategia noastră prevede crearea unei rețele de transport interne, pe care vrem să o adaptăm la acel Plan de intergrare zonală prin Polul de Dezvoltare Băicoi, în care vrem să cooptăm și alte comune învecinate. Vrem să avem posibilitatea de a asigura transportul public pe raza orașului și cu localitățile din pol.

Despre strategia de dezvoltare a administraației publice locale citiți aici: Primaria Baicoi pregateste o surpriza pentru localnici. Apare un nou proiect pe…

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.