Interviu cu primarul Marius Constatin, despre noul proiect de dotare și extindere a Spitalului Orășenesc Băicoi
Interviu cu primarul Marius Constatin, despre noul proiect de dotare și extindere a Spitalului Orășenesc Băicoi. Vezi ce investiție se află în pregătire.
– Domnule primar, se pare că, folosind ghilimelele de rigoare, nu sunteți mulțumiți de cei 8,4 milioane de lei primiți pe fonduri europene anul trecut, pentru moderizarea spitalului, și că lucrați la un nou proiect. Poate ne lămuriți despre ce este vorba.
– Vorbim de unitatea medicală emblematică a orașului, care trebuie să fie tot timpul în pas cu ceea ce se întâmplă în domeniu. Din acest motiv, ca primar, voi încerca de fiecare dată să găsesc noi posibilități de finanțare pentru investiții în aparatură modernă și echipamente de ultimă generație. Achizițiile făcute în anii trecuți au fosst mai mult decât utile și își dovedesc eficiența, în prezent. De exemplu, am dotat laboratorul de biochimie astfel încât putem să facem analize de sânge mult mai extinse, dar și cu o precizie mult mai mare. Am mai dotat cabinetul de chirurgie, cabinetul de recuperare etc. Tocmai de aceea ne-am gândit acum să accesăm sumele puse la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care vrem să dotăm Ambulatoriul Spitalului Orășenesc. Proiectul propus de noi este estimat la 3 milioane de euro.
– Mai exact pentru ce vreți să folosiți banii?
– Tot pentru a achiziționa aparatură modernă, necesară pentru investigații medicale. Vrem să cumpărăm un RMN, un computer tomograf, un mamograf și chiar și un ecograf, dar mai performant decât ce avem în prezent. În plus, avem avantajul că am găsit și specialiștii care să folosească aceaste echipamente moderne. Astăzi, în județul Prahova, este foarte greu să fii programat pentru RMN sau un examen tomograf. Sunt liste de așteptări mari la Spitalul Județean de Urgență, așa că îți vine rândul, dacă nu vrei să achiziți investigațiile în sistemul privat, abia peste câteva luni, timp care poate face diferența în cazul unei boli grave. Prin aceeași investiție, vrem să deschidem și o Secție de Obstetrică- Ginecologie la Băicoi. Încercăm, astfel, să acoperim cât mai multe dintre necesitățile pacienților nu doar din oraș, ci din întreaga zonă. e.
– A mai existat o secție destinată mămicilor, la spitalul din localitate?
– După 1989 nu! A fost așa ceva doar în perioada comunismului, când spitalul nostru avea o Maternitate. De altfel, această secție pe care o înființăm va fi un prim pas către deschiderea unei maternități, care să aibă pe lângă săli de naștere și secție de neonatologie, dar și o secție de anestezie și terapie intensivă pentru nou-născuți. Suntem în discuții cu mai mulți medici specialiști, pentru a-i atrage la Băicoi. Unii și-au exprimat chiar ei dorința de a veni să lucreze aici, văzând ce investiții facem. Ambițiile noastre, așadar, sunt mari. Vorbim de un spital complex și avem nevoie de extindere. Practic, va fi nevoie de o structură nouă, o clădire cu nivel P+1, cu o suprafță desfășurată de aproximativ 1000 mp, pe care să o construim lângă actualul spital. Dar luăm totul pas cu pas.
– Pare de domeniul SF-ului, iar unii dintre localnici nu cred nici acum, după atâtea investiții realizate la Spitalul Orășenesc Băicoi, că sunt reale…
– Adevărat, probabil pe unii i-am luat prin surprindere, deoarece am reușit să atragem numeroase fonduri extrabugetare. Cu siguranță, bugetul loocal nu ne-ar fi permis prea multe realizări.
Și vreau să vă mai dau o informație, în exclusivitate: tot pe fonduri europene, vreau să montăm la această unitate panouri fotovoltaice, pentru a micșora facturile cu energia electrică, dar și pompe de căldură, pentru a asigura agentul termic necesar. Practic, ne gândim la viitor, nu doar la prezent.
Ziarul de Ploiești
