O lectie de dezbatere de la cativa tineri studenti prahoveni pe tema: Este impozitarea progresiva o solutie pentru Romania?

rsz_turneulcampionilor_2017_ardor_3În luna noiembrie 2017 a avut loc Turneul Campionilor în Dezbateri, ediția a VI-a, o competiţie anuală organizată de Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, la care au participat cei mai buni debateri români, tineri care studiază în România sau în străinătate, care s-au reunit cu ocazia acestui eveniment pentru a dezbate teme de interes general.

Competiția a fost coordonată de Șerban Pitic, unul dintre cei mai experimentați și activi coordonatori ai mișcării de dezbateri din Ploiești. Prahovenii au fost bine reprezentați și la nivel competițional, întrucât 5 dintre cei 16 competitori provin din cluburi de dezbateri din județ și premiul II pentru cel mai bun vorbitor al competiției a fost obținut de către Laura Drăgoi, coordonator de club și trainer în cadrul ARGO Debate Ploiești.

În total, pe parcursul celor două zile de runde preliminare și a finalei, cele 8 echipe invitate în competiție au livrat peste 100 de discursuri pe teme pregătite cu 10 minute înainte de începerea meciurilor precum: „Acest Parlament (AP) crede că Partidul Democrat din SUA ar trebui să condamne public și decisiv ANTIFA.” sau „AP ar utiliza întodeauna arestul la domiciliu și munca neremunerată ca pedepse pentru condamnații care nu au săvârșit infracțiuni violente.”

Moțiunea dezbătută în finală – cunoscută și pregătită de toate echipele participante încă de la începutul competiției – a fost: „Acest Parlament crede că România ar trebui să renunte la cota unică în favoarea unui sistem de taxare progresivă, pentru impozitarea veniturilor personale”.

Această competiție s-a desfășurat în formatul „British Parliamentary”- formatul de elită al dezbaterilor. Practicat la Campionatul Mondial de Dezbateri Universitare, acest format implică 4 echipe (2 ale Guvernului și 2 ale Opoziției) care dezbat pe o anumită temă (moțiune) într-o rundă. Participanții sunt, în fiecare an, finalişti şi câştigători ai unor campionate naţionale, europene sau internaţionale de top precum cele de la Oxford sau Cambridge.

CÂȘTIGĂTORII EDIȚIEI 2017:

Echipe&Votul Publicului: Echipa Opoziției 2, formată din:

  • XENIA BURGHELEA – avocat pledant în Cluj, fost asistent universitar al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai
  • LEONARDO MĂRINCEAN – președinte Asociația Da Vinci’s System Debate Club, Turda

Top 3 vorbitori:

  • Locul I: IOANA COVEI – masterand în studii culturale la Universitatea București și reprezentant pentru tineret al României la ONULocul
  • II: LAURA DRĂGOI – absolventă de ASE și trainer de debate în cadrul ARGO Debate Ploiești
  • Locul III: LEONARDO MĂRINCEAN

Emanuel Beteringhe, președinte executiv al ARDOR, a afirmat cu ocazia Turneului Campionilor despre scopul acestui eveniment și a programelor Asociației: „Credem că debate-ul este chintesențial pentru democrație. În condițiile în care intenționăm să apărăm și să dezvoltăm democrația în România, educația prin dezbateri este imperativă pentru generația tânără. Urmând exemplul democrațiilor consacrate, ne propunem să îi învățăm pe tineri să gândească independent și critic și să le oferim o voce prin care să își exprime părerile.”

rsz_1turneulcampionilor_2017_ardor_1

Despre Autor

Ziarul de Ploiești (zdp.ro) este continuarea firească a publicației online, Max-Media.ro, care a apărut pe 1 martie 2011, din dorinţa de a oferi publicului un produs media de calitate. Oferim ştiri locale din Prahova, Brașov, Dâmbovița și Buzău. Ne puteți găsi la +40745144044 sau pe e-mail: contact@zdp.ro

Alte Știri

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *