O asociatie de vanatoare si pescuit din Ploiesti foloseste in mod ilegal lacurile Paltinu si Maneciu (EXCLUSIV)

lacul PaltinuDe câțiva ani buni, pescarii care se duc pe lacurile de acumulare Paltinu și Măneciu, din județul Prahova, sunt interpelați de niște indivizi, care se recomandă de la Asociația Vânătoare și Pescuit „Peneș Curcanul”, din Ploiești, și care susțin că gestionează aceste suprafețe de apă. În baza acestei simple declarații, ei spun că pentru a prinde pește trebuie să cumperi un abonament în valoare de 70 de lei pe an. 

Asociația Peneș Curcanul afirmă inclusiv pe site-ul propriu că gestionează lacurile Paltinu și Măneciu (vezi foto mai jos).

Asociatia Vanatoare si Pescuit Penes Curcanul - pescuit Paltinu si Maneciu

Noi am încercat să stăm de vorbă cu directorul asociației, Sorin Saitoc, în două rânduri. De fiecare dată ni s-a spus că e ocupat și nu are timp. 

Max-Media.ro a stat de vorbă, însă, la Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița, cea care deține în fapt lacurile de acumulare din Prahova.

Conform unei informări primite de la această instituție, am aflat că Asociația „Peneș Curcanul” pur și simplu minte și încasează ilegal niște bani de la pescari.

„Urmare a solicitarii dvs. din data de 4.02.2016, formulata in baza Legii nr.544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public si înregistrată la Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa cu nr. 2067/04.02.2016, va comunicam urmatoarele:
A.N. Apele Romane – ABA Buzau Ialomita, ca administrator al lacurilor de acumulare Paltinu si Maneciu, in conformitate cu art.33 din Legea Apelor nr.107/1996 (actualizata) si H.G. nr.632/2007 privind aprobarea inchirierii unor bunuri, proprietate publica a statului, aflate in administrarea A.N.Apele Romane, nu are in competenta incheierea de contracte de concesiune in scopul exploatarii piscicole.
Nu exista nici un astfel de contract incheiat intre Asociatia de Vanatoare si Pescuit “Penes Curcanul” si institutia noastra.
Precizam, totusi, ca in cursul anului 2011 am fost sesizati de catre Primaria comunei Maneciu, ca aceasta asociatie practica pescuit sportiv pe lacul de acumulare Maneciu si ca reprezentantii acestei asociatii sustin ca au incheiate cu RNP ROMSILVA, contracte de folosinta asupra fondului piscicol al lacurilor de acumulare Paltinu si Maneciu.
In urma acestei sesizari, am notificat prin adrese oficiale atat “Asociatia Penes Curcanul” cat si RNP ROMSILVA si Directia Silvica Prahova asupra obligatiei respectarii prevederilor Legii Apelor nr.107/1996 (actualizata) art.3 si art.4. cu precizarea ca, desfasurarea unor activitati de genul celor desfasurate de catre Asociatia Penes Curcanul, se poate realiza doar cu respectarea art.33 din Legea Apelor nr.107/1996 (actualizata), iar potrivit art.48 si 50 din aceeasi lege precum si prevederilor din Ordinul MMGA nr.662/2006 privind procedura si competentele de emitere a avizelor si autorizatiilor de gospodarire a apelor, orice activitate care se desfasoara sau are legatura cu apele trebuie reglementata de catre autoritatea nationala in domeniul apelor- A.N.Apele Romane.
Mentionam ca institutiei noastre nu i-a fost solicitat si nu am eliberat nici un document in calitatea noastra de administrator al acestor acumulari.
In aceste conditii din punct de vedere al gospodaririi apelor “Asociatia Penes Curcanul” nu poate desfasura activitati pe cele doua lacuri de acumulare, sens in care am notificat pe cei in drept inca din anul 2011.”, ne-a precizat Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița.

Așadar, ilegalitățile continuă de cel puțin 5 ani!

Iar acest lucru a fost confirmat pentru Max-Media.ro de un pescar care a fost pe Lacul Paltinu, în urmă cu o săptămână, și căruia reprezentanții Asociației „Peneș Curcanul” i-au cerut bani pentru abonamentul anual. Mai mult, omul a observat că indivizii folosesc o barcă cu motor pe lac și au întins năvoade.

Iată ce ne-a scris cititorul din Câmpina:Acum 3 ani de zile asociatia din Ploiesti Penes Curcanu a concesionat lacul de acumulare Paltinu. Atunci am stat cu mainile in san, multi au tacut. Au bagat navoade, au luat pestele. Duminica, am vazut pe lac 2 barci cu motor cu combustie, ceea ce pe lacurile de acumulare este interzis. Una dintre ele a venit la noi , cu 3 persoane in ea. Ni s-a spus sa plecam, ca s-a terminat cu lacul, a fost concesionat de administratia Penes Curcanu”.

Și ca înțelegeți că totul este un jaf, vă mai spunem că pescuitul și folosirea ambarcațiunilor pe lacurile de acumulare sunt interzise inclusiv prin lege.

In ceea ce priveste regulile de protectie pentru lacurile de acumulare care sunt sursa de apa potabila, cum este cazul acumularilor Paltinu si Maneciu, acestea sunt reglementate prin H.G. 930/2005, care la art.26 mentioneaza restrictiile impuse in zonele de protectie sanitara cu regim sever, instituite pentru apele de suprafata, si anume:
a) Deversarea de ape uzate, chiar daca sunt epurate
b) Navigarea si acostarea de ambarcatiuni, oprirea acestora si acostarea plutelor si a lemnului flotant, in alte conditii decat cele stabilite la instituirea zonelor de protectie sanitara cu regim sever;
c) Pescuitul si scaldatul
d) Recoltatul ghetii si moraritul pe apa, precum si adaparea animalelor.„, a mai precizat Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița pentru max-media.ro.

În aceste condiții, ne întrebăm și întrebăm organele de control din Prahova cum a fost lăsată Asociația Vânătoare și Pescuit „Peneș Curcanul” din Ploiești să facă orice dorește, cum de Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița nu a sesizat poliția, dacă știa că sunt ilegalități, și cine garantează că apa din lacurile de acumulare mai este bună pentru consumul uman.

Lacurile de acumulare Paltinu și Măneciu sunt principalele surse de apă potabilă din Prahova, deservind peste 300.000 de oameni.

Despre Autor

Ziarul de Ploiești (zdp.ro) este continuarea firească a publicației online, Max-Media.ro, care a apărut pe 1 martie 2011, din dorinţa de a oferi publicului un produs media de calitate. Oferim ştiri locale din Prahova, Brașov, Dâmbovița și Buzău. Ne puteți găsi la +40745144044 sau pe e-mail: contact@zdp.ro

Alte Știri

1 Comentariu

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *