In apropiere de Craciun, s-au inmultit persoanele care sustin ca vand porci mistreti

porc mistret de vanzareTot mai mulți români susțin că au de vânzare porci mistreți. Iar anunțurile cu fotografii s-au înmulțit în această perioadă, dinainte de Crăciun.  

porci mistreti de vanzareÎn Prahova, există un anunț de la Podenii Noi (vezi și foto alăturat).

În județul vecin, Dâmbovița, avem anunțuri din comunele Gura Șuții și Crevedia, și chiar din… municipiul Târgoviște. 

Oamenii și-au pus anunțurile peste tot, ba chiar își promovează marfa, susținând că porcii lor au mai puțin colesterol. 

Dar care este adevărul?

Dincolo de faptul că este complet ilegal să prinzi porci mistreți, pe care în mod evident nu prea ai cum să-i domesticești, comercializarea acestor animale este interzisă de lege. 

De altfel, despre vânzarea unui porc neînregistrat, fără aviz sanitar-veterinar, în vederea consumului de carne, nici nu ar trebui să se pună problema. Și cu toate acestea, proprietarii insistă să scrie că vând porci mistreți. 

Conform unei ordonanțe de urgență, dată prin 2004 de Guvernul Năstase (știm cu toții că fostul premier era pasionat de vânătoare), urmată apoi de Legea 486, din același an, creșterea porcilor mistreți se poate face doar în cadrul așa-numitor crescătorii de vânat. 

Prin definiția stabilită în OUG 81, crescătoria de vânat reprezintă „sistemul de amenajări, instalații și construcții în care, prin tehnologie specifică, se produc exemplare aparținând unei singure specii de faună, prevăzută de Legea fondului cinegetic și a protecției vânatului nr. 103/1996, republicată, în scopul valorificării pentru consum sau pentru popularea fondurilor de vânătoare”.

Tot în ordonanță se prevede: „Crescătoriile de vânat și complexurile de vânătoare se pot înființa pe toate categoriile de teren aflate în extravilanul localităților, cu acordul proprietarilor sau, după caz, al administratorilor acestora.”

Cu toate acestea, pe internet au apărut așa-ziși specialiști, care spun că porcii sălbatici pot fi crescuți ca orice animal domestic, în gospodării, ba chiar dau și sfaturi în acest sens. 

Vânzătorii de mistreți nu precizează de unde au cumpărat exemplarele de la care au pornit fermele, deși unii recunosc că au obținut hibrizi după ce au achiziționat vieri sălbatici.

În momentul de față,  un purcel de mistreț se vinde cu 400 – 600 de lei, în timp ce animalele adulte ajung să coste și 700 – 1000 de euro. 

 

 

 

Despre Autor

Ziarul de Ploiești (zdp.ro) este continuarea firească a publicației online, Max-Media.ro, care a apărut pe 1 martie 2011, din dorinţa de a oferi publicului un produs media de calitate. Oferim ştiri locale din Prahova, Brașov, Dâmbovița și Buzău. Ne puteți găsi la +40745144044 sau pe e-mail: contact@zdp.ro

Alte Știri

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *