Gripa aviara pune Prahova pe lista zonelor din care o tara nu mai cumpara carne de pasari

gripa aviaraUcraina a interzis importul de carne de pui din județul Prahova, din cauza unor cazuri de gripă aviară, conform unei scrisori transmisă ambasadei României la Kiev, publicată pe site-ul Ministerului Economiei.

„Inspecția Veterinară de Stat a Ucrainei informează că, având în vedere notificarea Oficiului Internațional de Epizootii privind înregistrarea pe teritoriul Județului Prahova, România, a unor cazuri de gripă aviară, s-a decis interzicerea importurilor din România/județul Prahova de păsări, carne de pasăre și preparate din aceasta”, informează Ministerul Economiei.

Măsura vine în completarea deciziei prin care se interzic importurile similare din județul Tulcea.

În data de 10 ianuarie, o suspiciune de gripă aviară a apărut în gospodăria primarului comunei Albești Paleologu din județul Prahova, autoritățile luând măsuri pentru confirmarea bolii și sacrificarea păsărilor domestice și sălbatice din curtea în cauză.

Potrivit unui comunicat emis de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București — Laboratorul Național de Referință a confirmat focarul de gripă aviară, tulpina H5N8, din comuna Tomșani, sat Loloiasca, în gospodăria lui Marian Panait, primar al comunei Albești Paleologu.

În acest context, DSVSA a întocmit un plan de măsuri pentru combaterea bolii, fiind stabilită o zonă de protecție de 3 km în jurul focarului și o zonă de supraveghere de 10 km.

De asemenea, boala a fost declarată la Primăria Tomșani, iar autoritățile vor efectua inspecții în exploatațiile cu păsări din zona de protecție și zona de supraveghere.

Totodată, autoritățile interzic organizarea pe teritoriul localităților din zonele de protecție și supraveghere de târguri sau expoziții de păsări și animale, până la clarificarea situației epidemiologice, au fost notificate toate exploatațiile comerciale de păsări din județul Prahova, dar și administratorii celor 43 fonduri de vânătoare din județ.

 

Despre Autor

Ziarul de Ploiești (zdp.ro) este continuarea firească a publicației online, Max-Media.ro, care a apărut pe 1 martie 2011, din dorinţa de a oferi publicului un produs media de calitate. Oferim ştiri locale din Prahova, Brașov, Dâmbovița și Buzău. Ne puteți găsi la +40745144044 sau pe e-mail: contact@zdp.ro

Alte Știri

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *