Vitalia a pierdut in lupta cu locuitorii orasului Baicoi si APM Prahova

0 425

Vitalia a pierdut in lupta cu locuitorii orasului Baicoi si APM Prahova. Operatorul depozitului de deșeuri va trebui să îndepărteze mirosul neplăcut.

Lupta s-a dat la Tribunalul Prahova, acolo unde Vitalia Salubritate Prahova SRL a contestat executarea unor decizii impuse de Agenția de Protecție a Mediului.

În acest dosar au avut intervenții accesorii atât Primăria Băicoi, cât și Asociaţia Eco Natura Comunităţii Băicoi, ambele interesate ca problema poluării aerului, din zona cartierului Țintea, să înceteze.

Scandalul a izbucnit dinainte de alegerile locale din 2016. Oamenii din Băicoi cereau de pe atunci societății Vitalia să spună de la ce provin mirosurile neplăcute.

Operatorul depozitului de deșeuri a negat că el ar fi de vină.

Vitalia deține două celule de depozitare, care au fost autorizate în 2012 și 2015.

Locuitorii cartierului Țintea au simțit în nenumărate rânduri miros de ou clocit, iar bănuielile au fost îndreptate către mai mulți agenți economici.

La cererea Primăriei Băicoi și Asociaţiei Eco Natura, la fața locului au fost aduse laboratoare de mediu, care au indicat faptul că poluarea ar veni de la depozitul de deșeuri menajere și că mirosul neplăcut este cauzat de excesul de hidrogen sulfurat, rezultat se pare din fermentarea gunoaielor.

De asemenea, s-a stabilit că și OMV Petrom – care deține o stație de captare a gezelor de sondă – poluează cu benzen și toluen.

APM Prahova le-a impus celor doi agenți economici mai multe măsuri pentru stoparea poluării și i-a amendat de câteva ori.

Vitalia Salubritate Prahova SRL a contestat la Tribunalul Prahova executarea Deciziei APM nr. 64/17.04.2019, dar a pierdut.

La ultima ședință, în instanță s-a prezentat și primarul Marius Constantin, alături de mai mulți locuitori din Țintea, pentru a susține măsura impusă împotriva operatorului depozitului de deșeuri.

Decizia instanței, însă, nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Ce a decis APM Prahova:

– este impusă efectuarea monitorizării continue a indicatorilor hidrogen sulfurat și amoniac pe direcția zonei locuite;
– operarea celulei 2 de depozitare este permisă numai după:

  • recepția lucrărilor de închidere a celulei 1;
  • depunerea la APM Prahova a studiului de impact asupra sănătății întocmit pentru derogarea de la distanța minimă de 1.000 metri.

Ziarul de Ploiești

FOTO: RepublikaNews.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.