Uite ce vor manca, de sarbatori, bogatasii din Prahova

meniu fazan sarbatoriCrescătoria de fazani Gherghiţa de pe raza Direcţiei Silvice Prahova a vândut pentru consum, către persoane fizice şi restaurante, în jur de 3.000 de fazani vii, în acest an, la preţuri cuprinse între 35 şi 50 de lei/bucata inclusiv TVA, deşi afacerile cu fazani s-au prăbuşit faţă de 2014, potrivit datelor furnizate la faţa locului de şeful crescătoriei, tehnicianul silvic Dan Horia.

<<Anul acesta am vândut către persoane fizice şi restaurante în jur de 3.000 de fazani vii, la un stoc total existent de numai 12.500, din care 40% au plecat către hoteluri şi restaurante. Când aveam un stoc de 25.000 – 30.000 de fazani vindeam anual către persoane fizice, pentru consum, în jur de 5.000 – 8.000 de fazani. Preţurile de vânzare încep de la 7 lei bucata, pentru fazanii de o zi şi ajung până la 50 de lei, TVA inclus, la vârsta de 230 de zile. Pasărea devine matură şi bună pentru consum doar la 100 de zile pentru că până atunci este destul destul de mică. Preţul la această vârstă este de 35 de lei, inclusiv TVA. Noi vindem şi ouă la un leu bucata pentru că sunt recunoscute că au un conţinut redus de colesterol, dar anul acesta nu am livrat mai mult de 1.000 de bucăţi>>, a spus Dan Horia.

Dacă înainte de 1989, crescătoria prahoveană avea producţii de peste 60.000 de zburătoare iar mare parte plecau la export, cu precădere în Italia, pentru popularea fondurilor de vânătoare, anul trecut s-a ajuns la o producţie de 30.000 de păsări, cu un export de 8.000 de păsări către italieni.

În 2015, fazanii de la Gherghiţa <<au zburat>> doar pentru popularea fondurilor de vânătoare ale Romsilva sau ale gestionarilor privaţi, şi doar în cantităţi mai mici, pentru consum, către persoane fizice şi restaurante.

<<Anul trecut crescătoria a avut în jur de 30.000 de fazani şi un export către partenerul italian de 8.000 de păsări. În acest an nu am avut contracte şi nu am exportat. Totul a fost în funcţie de piaţă şi de cererea pe care o are partenerul extern în fondurile de vânătoare. Şi la ei au scăzut vânzările şi acţiunile de vânătoare. Fazanul pleacă viu de la noi, în lădiţe, pentru fondurile de vânătoare din afară, este ţinut în carantină 3 săptămâni şi pe urma lăsat liber în fondul de vânătoare pentru a fi vânat. Pe piaţa internă, unii gestionari de fonduri de vânătoare nu au mai cumpărat de la noi pentru că au spus că au acel spor natural suficient sau se confruntă cu probleme financiare şi de aceea ne-am limitat la fondurile de vânătoare ale Romsilva din Ialomiţa, Brăila, Călăraşi precum şi vânzarea către persoane fizice>>, a explicat tehnicianul silvic.

De asemenea, şeful crescătoriei a subliniat că a existat anul acesta cerere din partea unor restaurante şi hoteluri din Poiana Braşov, însă acestea <<caută ca pasărea să fie jumulită, fără pene, şi noi nu avem linie de abatorizare>>.

La ora actuală RNP-Rosmilva mai are funcţionale doar trei crescătorii de fazani, respectiv Gherghiţa (Prahova), Ghimpaţi (Giurgiu) şi Timişoara, care au produs anul acesta doar 25.000 de zburătoare, respectiv 12.500 la Gherghiţa, 8.000 la Ghimpaţi şi 5.000 la Timişoara.

Înainte de 1989 existau în România în jur de 18-20 de fazanerii. Crescătoria de fazani de la Gherghiţa a fost înfiinţată în anul 1971 şi a avut producţii masive de peste 60.000 de păsări între anii 1974 – 1989.

FOTO: porție de fazan umplut cu portocale, fistic și merișor

Despre Autor

Ziarul online Ziarul de Ploiești a aparut pe 1 martie 2011. Oferim informatii regionale, din Prahova, Brasov, Buzau si Dambovita, cat si stiri din tara sau strainatate. Pentru publicitate si sugestii va rugam sa ne scrieti pe contact@zdp.ro sau sa sunati la 0745144044

Alte Știri

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *