Tsunami devastator in Indonezia. Participanti la un concert, luati pe sus de apa (VIDEO)

0 175

Tusnami devastator in Indonezia. Participanti la un concert, luati pe sus de apa (VIDEO). Peste 60 de persoane au murit şi sute sunt rănite.

Un tsunami a lovit malurile strâmtorii indoneziene Sunda în urma unei erupţii vulcanice, provocând panică în rândul turiştilor şi al locuitorilor, relatează AFP.

Sute de clădiri au fost distruse de tsunami, care a lovit coastele meridionale din Sumatra şi extremitatea occidentală a insulei Java în jurul orei locale 21.30 (14.30 GMT).

Valul s-a stârnit după erupţia unui vulcan cunoscut sub numele de „copil” al legendarului Krakatoa, Anak Krakatoa, potrivit lui Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale de gestionare a catastrofelor.

Şaizeci şi două de persoane au murit şi 584 sunt rănite, potrivit unui nou bilanţ comunicat de purtătorul de cuvânt. De asemenea, douăzeci de persoane sunt date dispărute, a precizat el.

Într-un filmuleţ postat pe reţelele de socializare, se poate vedea cum o formaţie rock care susţinea un concert pe plajă a fost surprinsă de valuri. Cel puţin unul dintre membrii săi a murit. Și spectatorii au avut de suferit.

În imaginile difuzate de televiziuni se vede distrugerea provocată de tsunami pe plaja Carita, sit turistic popular de pe coasta de vest a Java, un amestec de diverse dărâmături, de la plăci de acoperiş din fier până la bucăţi de lemn. De asemenea, numeroşi arbori au fost dezrădăcinaţi după ce solul a fost invadat de dărâmături.

La Carita, Muhammad Bintang, de 15 ani, a văzut venind valul care a aruncat locul în beznă. „Am ajuns la nouă pentru a ne petrece vacanţa aici şi deodată a venit apa. Totul a devenit negru. Nu mai era curent electric”, a relatat acest adolescent. „Afară este dezordine, încă nu se poate ajunge la drum”, a adăugat el.

În provincia Lampung, de cealaltă parte a strâmtorii, Lutfi Al Rasyid, de 23 de ani, a relatat pentru AFP că a fugit de pe plaja Kalianda pentru a-şi salva viaţa. „Nu puteam să-mi pornesc motocicleta, aşa că am plecat pe jos şi am alergat… M-am rugat şi am alergat cât de repede puteam”, a povestit el.

Potrivit autorităţilor, tsunamiul probabil a fost declanşat de o maree înaltă din cauza fenomenului de Lună Nouă, conjugată cu o alunecare de teren submarină provocată de erupţia lui Anak Krakatoa, mică insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda care separă Java şi Sumatra.

„Combinaţia celor doi factori a provocat un tsunami brusc care a lovit coastele”, a explicat Nugroho, adăugând că agenţia geologică indoneziană desfăşoară o anchetă pentru a afla ce s-a petrecut cu exactitate.

Bilanţul victimelor probabil va continua să crească, a avertizat el.

Înregistrări video postate pe reţelele sociale de purtătorul de cuvânt îi arată pe locuitorii panicaţi înarmaţi cu lanterne fugind pentru a se refugia pe înălţimi.

Ziarul de Ploiești

FOTO: SEMI/AFP/Getty Images

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.