SRI: Cetatean sarb, care spiona baza militara de la Kogalniceanu, declarat indezirabil pentru 15 ani

Bratislav ZivkovicComandantul autointitulat al organizației „Cetniciki Pokret” din Serbia, Bratislav Zivkovic, a fost declarat indezirabil în România pe o perioadă de 15 ani de Curtea de Apel București, a anunțat, marți, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea.

„Curtea de Apel București a dispus măsura declarării ca indezirabil pentru o perioadă de 15 ani, pentru considerente ce țin de securitatea națională, a lui Bratislav Zivkovic, cetățean sârb. El este autointitulat comandantul organizației de cetnici din Serbia, așa numită Cetniciki Pokret — această organizație este cunoscută ca fiind una paramilitară, cu orientări naționalist-șoviniste”, a declarat Ovidiu Marincea într-o postare video pe Facebook.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2017 Bratislav Zivkovic s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activități de culegere de informații, care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri și amenințări la adresa securității naționale.

„Zivkovic a întreprins acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat, unei puteri sau organizații străine sau agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României. Bratislav Zivkovic a manifestat interes pentru obținerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică și obiectivele militare naționale, cât și ale Aliaților, amplasate în sud-estul României, cu intenția de a afecta parteneriatele noastre strategice.”, a spus Marincea.

Bratislav Zivkovic a fost monitorizat de Serviciul Român de Informaţii în timp ce culegea informaţii despre baza NATO de la Mihail Kogălniceanu (Constanţa), dar şi despre sistemul de radare de pe coasta Mării Negre. Sârbul era interesat să obţină informaţii tehnice despre sistemul de radare de pe litoral (caracteristice tehnice, date amplasament etc.).

Zivkovic locuieşte în Bulgaria şi trecea frecvent graniţa în România, ceea ce a trezit suspiciuni. Mai exact, Zivkovic a avut cinci intrări pe teritoriul României, în lunile mai, iulie, octombrie şi noiembrie 2017.

Potrivit autorităţilor române care l-au interceptat, Bratislav Zivkovic a încercat să pună pe picioare o reţea informativă pentru identificarea persoanelor cu acces în facilităţi militare NATO şi SUA, identificarea locaţiilor, recunoaşterea în teren, studiul de obiectiv şi marcarea GPS a poziţiilor obiectivelor vizate.

„Toate acţiunile acestuia derulate în România au avut un caracter clandestin şi un modus operandi specific activităţilor de spionaj. Bratislav Zivkovic ştie inclusiv să utilizeze sisteme de comunicaţii criptate şi anonimizate”, au explicat în faţa magistraţilor reprezentanţii SRI care au cerut ca acesta să fie declarat idezirabil.

„Cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate. Evaluarea SRI arată că prezența lui constituie un risc la adresa securității naționale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public cu propunere de declarare ca indezirabil”, a afirmat Ovidiu Marincea.

El a precizat că, în cadrul acțiunii, SRI a colaborat cu Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Imigrări, Parchetul Curții de Apel București, precum cu partenerii externi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, în perioada 2014-2015, Bratislav Zivkovic a participat de partea separatiștilor pro-ruși, alături de alți voluntari sârbi, membri ai aceleiași organizații, la conflicte din Ucraina.

Despre Autor

Ziarul online Ziarul de Ploiești a aparut pe 1 martie 2011. Oferim informatii regionale, din Prahova, Brasov, Buzau si Dambovita, cat si stiri din tara sau strainatate. Pentru publicitate si sugestii va rugam sa ne scrieti pe contact@zdp.ro sau sa sunati la 0745144044

Alte Știri

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *