Soferii care folosesc un telefon la volan, pedepsiti drastic din 12 octombrie

0 469

Soferii care folosesc un telefon la volan, pedepsiti drastic din 12 octombrie. O ordonanță de urgență a schimbat Codul Rutier.

Guvernul a adoptat OG nr. 11 din 12 august 2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Prin introducerea noilor modificări se urmărește reducerea numărului accidentelor de circulație cauzate de faptul că șoferului i-a fost distrasă atenția de la condus din cauza folosirii telefonului mobil sau a unui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, perioadă în care Poliția Rutieră, în colaborare cu structurile de prevenire din țară,  vor desfășura activități de informare a participanților la trafic.

Așadar, începând cu data de 12.10.2019, potrivit pct. 1 al art. I din Ordonanţa nr. 11 din 12 august 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 675 din 13 august 2019, articolul 36, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: “În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

Conform art 101 alin 1 pct 19, fapta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă și aplicarea unui număr de 4 puncte penalizare, conform art 108 alin 1 lit c pct 6 .

Totodată, a fost modificat și art 100 alin 3 din OUG 195/2002 rep, fiind introdusă o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:

Ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor”, se  sancționează cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 zile.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.