Rosia, motivul vizitei ministrului Agriculturii, Petre Daea, in Prahova

0 38

ministrul Agriculturii in Prahova1Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, s-a deplasat în județul Prahova. Scopul vizitei a fost verificarea derulării programului privind „Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, pe anul 2018, respectiv identificarea și rezolvarea problemelor cu care se confruntă fermierii, cât și așteptările acestora vis-a-vis de programele MADR.

Ministrul împreună cu Mita ENACHE – director Direcția pentru Agricultură Județeană Prahova au mers în comuna Balta Doamnei, unde au vizitat 10 exploatații deținute de producători înscriși în acest program, respectiv Andrei Ionuț, Petre Valeriu, Nicolae Marius, Lente Alis, Lente Bogdan, Dobre Frusina, Dinu Vasile, Nae Silviu Florian, Sandu Dorin și Nae Marin.  

La nivelul județului Prahova, în program, s-au înscris 534 de producători, care vor avea de îndeplinit următoarele condiții de eligibilitate pentru acordarea ajutorului de minimis, în valoare de 3000 euro/an:

-să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 m.p.;

-să obțină o producție de minimum 2 kg tomate / m.p.;

-să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața menționată;

-să fie înregistrați în Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețe cultivate cu tomate în spații protejate (solar, seră).    

Cu această ocazie, ministrul Agriculturii a informat producătorii înscriși în program de prelungirea termenului de valorificare a producției, respectiv 1-15 iunie, inclusiv – în conformitate cu H.G. nr. 370 din 24 mai 2018. Decizia a fost luată în contextul fenomenelor meteorologice nefavorabile din perioada februarie – martie 2018, care au afectat creșterea și dezvoltarea răsadurilor de tomate.

Din discuțiile purtate, a reieșit faptul că fermierii sunt interesați de programul de sprijin pentru tomate în spații protejate, deoarece se asigură necesarul de tomate proaspete din producția autohtonă și în perioada de extrasezon. De asemenea, aceștia vor fi încurajați să obțină produse de calitate care să le asigure venituri necesare pentru dezvoltarea activității desfășurate.

ministrul Agriculturii in Prahova2

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.