Politicieni romani sarbatoaresc, la Chisinau, centenarul Marii Uniri dintre Basarabia si Romania

0 297

centenar marea unire Basarabia Romania„Marea Adunare Centenară”, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, are loc duminică, de la ora 12:00, la Chişinău, printre cei care şi-au anunţat participarea aflându-se liderii PNL – Ludovic Orban, USR – Dan Barna și PMP – Traian Băsescu, anunţă Unimedia. Prahova este reprezentată la nivel de Consiliu Județean și prin parlamentari.

Din Republica Moldova şi-au confirmat prezenţa la eveniment Partidul Liberal, Partidul Naţional Liberal, Partidul Unităţii Nationale şi Partidul Liberal Reformator.

Manifestaţia este programată să înceapă de la ora 12:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitala Republicii Moldova, fiind aşteptaţi peste 100.000 de oameni.

Din Prahova s-a deplasat o întreagă echipă, formată din parlamentari și reprezentanți ai Consiliului Județean.

* Ce s-a întâmplat în 1918

Basarabia (așa cum fusese definită în cadrul administrației țariste în 1812, la Tratatul de la București) s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din Octombrie, independența față de Rusia bolșevică.

În 26 martie/8 aprilie 1918, premierul Marghiloman s-a deplasat la Chișinău, însoțit de generalul Constantin Hârjeu, ministru de război, și de alți demnitari, unde a fost primit cu onoruri de autorități.

Până la ședința din 27 martie 1918 a Sfatului Țării, comitetele ținuturilor din Bălți, Soroca și Orhei au fost consultate în privința Unirii cu Regatul României.

La ședința solemnă a Sfatului Țării din 26 martie a fost prezent și Marghiloman care a rostit un discurs în care a reliefat necesitatea unirii.

După discurs, Marghiloman a părăsit sala, lăsând Sfatul Țării să delibereze asupra propunerilor guvernului român.

În numele Blocului Moldovenesc, deputatul Ion Buzdugan a dat citire declarației prin care se propunea unirea, documentul fiind citit și în rusește de deputatul Vasile Cijevski.

Pe 27 martie/ 9 aprilie 1918, Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declarația Sfatului Țării menționând că: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA„.

Această stare a durat timp de 22 de ani, până la 28 iunie 1940, când un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Hitler-Stalin a fost adresat României, cerând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică.

România a cedat și după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie, administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un haos dramatic, la vest de râul Prut.

FOTO: Radio Chișinău

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.