Pestele impropriu consumului era pescuit in fluvii poluate

0 251

Pestele impropriu consumului era pescuit in fluvii poluate. O parte din cantitate a ajuns și pe piața prahoveană, inclusiv la retaileri.

DETALII ANCHETĂ AICI: Perchezitii in Prahova, Dambovita, Buzau si alte judete

Potrivit procurorului Teodor Niţă, care coordonează dosarul de la Parchetul Curții de Apel Constanța, suspecţii pescuiau în apele interioare din Italia sau Spania.

„Pescuiesc prin metode barbare din fluvii extrem de poluate, în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale şi este interzisă exploatarea piscicolă din cauza poluanţilor. Fără autorizaţii de export sau livrări intracomunitare. Braconau cu plasă, cu baterii, vorbim de cantităţi de peste 500 de tone. Un fluviu din Spania, Ebru, dar şi în fluviul Po în Italia. În general cam prin aceste zone se pescuia“, a precizat procurorul.

Teodor Niţă a declarat că anchetatorii au folosit mandat de supraveghere tehnică timp şase luni, ulterior constatând că nu este vorba doar de o chestiune naţională.

Cei implicaţi în această reţea falsificau documentele de transport, iar peştele era adus în ţară în autovehicule de 3,5 tone, deoarece acestea nu prea erau controlate.

Teodor Niţă a precizat că pe drum peştele se strica, deoarece nu era transportat în frigoterme autorizate, iar din convorbirile telefonice interceptate cei implicaţi în această reţea spuneau că peştele trebuie spălat cu oţet sau tăiat rondele şi ţinut la marinat pentru a nu mai mirosi.

Nu era transportat cu frigoterme autorizate. Erau simple. Mai dormea şoferul, mai oprea motorul. Ajungeau după patru zile. <<Mă, dar cam miroase. Spală-l cu oţet. Sau taie-l rondele şi ţine-l la marinat ca să nu miroasă>>. Îl ţineau în soluţie salină ori oţet. Peştele era stricat. Inclusiv în Deltă se livra, inclusiv mari retaileri. De unde se cumpără peşte proaspăt. (…) Îl distribuiau fie rondelele alea împuţite, fie peşte proaspăt, transportat cu trei bucăţi de gheaţă. După patru zile de mers din Spania, ăla era peştele proaspăt!! Ce era în interior, Dumnezeu cu mila!”, a mai declarat procurorul Niță.

Acesta susţine că reţeaua a fost organizată de către cetăţeni români şi că inclusiv cei care pescuiau din Spania şi România erau tot români, în această grupare aflându-se şi străini, dar mai puţini.

Ziarul de Ploiești

VIDEO DIN PLOIEȘTI:

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.