Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, dezminte protocoalele secrete semnate cu ambasadorul Rusiei

0 2

melescanuMinistrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, lămureşte povestea aşa-ziselor protocoale semnate cu ambasadorul Rusiei. Într-un interviu dat jurnalistului Radu Tudor, Meleşcanu contrazice informaţiile apărute în presa rusă, vorbind despre „o retorică inadecvată”.

Primirea ambasadorului Federației Ruse în vizită de prezentare corespunde practicii diplomatice uzuale la început de mandat.

Doresc sa subliniez elementele centrale pe care i le-am transmis în discuție:

1) relația cu Federația Rusă se subscrie angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul UE și NATO;

2) în context, am accentuat că apartenența țării noastre la comunitatea de valori europene și euro-atlantice sunt elemente profund consensuale la nivelul societății românești;

3) am exprimat disponibilitatea de a realiza în continuare proiecte de cooperare, care să urmărească însă pragmatic atingerea unor obiective și interese mutuale, în domenii precum economic, cultural, științific și educațional;

4) pentru toate acestea, este necesară evitarea unei retorici inadecvate, care nu permite o abordare constructivă;

5) pe aceste coordonate, dialogul la nivel tehnic va continua. Însă doresc să accentuez: dialogul va continua în măsura în care interesele României vor fi avute în vedere”, a precizat Meleşcanu în interviu.

Potrivit ministrului de Externe, România rămâne atașată idealurilor europene și euro-atlantice, inclusiv în ceea ce privește sancțiunile la adresa Rusiei. „La nivel NATO ne-am asumat o politică de descurajare și dialog după anexarea Crimeii. Aceasta nu se va schimba. În 2017, vom evalua cu atenție dozajul dintre aceste două direcții de acțiune (descurajare și dialog), la nivel bilateral, fără a ne schimba perspectiva de ansamblu. Liniile definitorii ale diplomației noastre rămân cele consacrate atât de programul de guvernare, cât și de consensul clasei politice și societății românești: apartenența și consolidarea rolului României în cadrul UE și NATO și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA„, a declarat Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu a lansat şi un avertisment pentru ambasadorul rus. „În viziunea mea, dorința de dialog trebuie dovedită prin fapte și mai puțin la nivel declarativ. Trebuie dovedită printr-o abordare onestă de către partea rusă. Evidențierea doar a anumitor elemente ale unei discuții diplomatice, mai ales că vorbim de proiecte în această etapă, nu este calea cea mai potrivită. După cum menționam anterior, este necesară evitarea unei retorici inadecvate în declarațiile publice și focalizarea eforturilor către dialogul direct, care, și țin încă o data să subliniez, să fie în interesul mutual. Dacă mai este nevoie, precizez că nu s-a semnat niciun fel de document, așa cum au apărut unele informații în mass-media”, a mai precizat ministrul.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.