Legile justitiei au trecut fara probleme, in pofida opozitiei (divizate) PNL si USR

0 0

justitie-chioaraPlenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cele trei legi ale Justiţiei. Printre cele mai importante modificări se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii Înaltei Curți de Casație și justiție şi corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.

Cele trei acte normative adoptate sunt: Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

La Legea privind statutul magistraţilor  s-a votat eliminarea preşedintelui din procedura de numire şefilor instanţei supreme, articolul fiind corelat cu o modificare adusă, luni, legii CSM.

Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a modificat şi articolul referitor la acţiunea în regres şi eroarea judiciară.

Art. 96 se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. (2) Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor şi procurorilor care, chiar dacă nu mai sunt in funcţie, şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, conform definiţiei acestora de la art. 991. (3) Există eroare judiciară atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcţiei: a) a încălcat norme de drept material şi procesual, fapt ce a condus la încălcarea drepturilor absolute ale persoanei; b) prin încălcarea în mod vădit, incontestabil a normelor de drept material sau procesual, a soluţionat o situaţie litigioasă contrar realităţii faptice sau juridice ori a produs neregularitate în modul de desfăşurare a procedurilor judiciare, iar aceasta nu a fost remediată în căile de atac sau în procedurile prevăzute de lege, producând în acest mod o vătămare gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei“.

Deputaţii USR au protestat, în plenul Camerei Deputaţilor, în timpul dezbaterilor asupra legilor justiţiei. Aceştia au purtat tricouri albe pe care scria #FărăPenali, s-au aşezat în faţa tribunei şi au stat cu spatele la deputaţii din bănci. 

Raluca Turcan le-a bătut obrazul celor din USR că poartă acele tricouri albe şi pentru faptul că stau cu spatele la colegii din plen. Liderul deputaților liberali şi-a concentrat discursul nu pe atacarea PSD, ci a USR.  Aceasta a ţinut să precizeze că partidul pe care îl reprezintă nu are penali. Pe de altă parte, PNL a anunţat că va contesta legile la Curtea Constituţională.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a primit 190 de voturi „pentru”, 98 de voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Legea 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptată cu 183 de voturi “pentru”, 91 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost adoptată cu 189 de voturi “pentru”, 101 voturi  “împotrivă” şi două abţineri.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.