Inundatiile din Prahova au provocat pagube de peste 13 milioane euro

0 380

Inundatiile din Prahova au provocat pagube de peste 13 milioane euro. Această cifră este în creștere după ploile masive din zona Aluniș, de joi.

În şedinţă extraordinară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, coordonat de prefectul Mădălina Lupea, a analizat și aprobat un proiect de hotărâre de guvern în ceea ce priveşte pagubele provocate de fenomenele meteo şi hidro periculoase din perioada 31 mai – 6 iunie, din județ.

Potrivit comisiilor de specialitate care au făcut evaluarea în localităţile afectate de aceste fenomene, pagubele au fost evaluate la suma de 64 de milioane de lei. Această cifră se va modifica pe măsură ce comisiile vor finaliza evaluarea.

Mare parte din această sumă a fost repartizată Consiliului Judeţean Prahova pentru reparaţii la poduri şi drumuri.

Totodată, au fost alocate două locuinţe modulate pentru două familii sinistrate din Sângeru ca urmare a viiturii din 31 mai.

În baza HG 365/2019 pentru eliminarea riscului de excluziune socială şi marginalizare, 193 de familii aflaţi în situaţii deosebite ca urmare a acestor fenomene vor primi ajutoare de urgenţă de la Ministerul Muncii, prin AJPIS Prahova, constând în sume de bani cuprinse între 1500 şi 3.000 de lei de familie, adică 396.000 de lei în total.

Membrii CJSU Prahova au discutat şi pe analiza Sistemului de Gospodărire a Apelor Prahova referitoare la necesitatea execuţiei în regim de urgenţă a unor lucrări în Sengeru şi Lapoş constând în regularizări şi apărări de mal pe Cricovul Sărat în Sângeru, amenajarea pârâului Lapoş şi a afluenţilor în comuna Lapoş şi regularizarea şi decolmatarea albiei râului Cricovul Sărat în vederea asigurării secţiunii de scurgere.

Din păcate, chiar după ședința Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au avut loc inundații provocate de ploile masive din zona Aluniș (lângă Slănic).

CITEȘTE ȘI: Potop la Slanic. Inca o localitate din Prahova a ajuns ca Venetia

Prefectul Mădălina Lupea (foto sus), subprefectul Emil Drăgănescu, șeful ISU Prahova – lt.col. Mihai Drăgan și un reprezentant al Consiliului Judetean Prahova s-au deplasat la Bertea şi la Aluniş,.

Astfel, DJ 101 T de la Bertea către satul Lutu Roșu este acoperit cu aluviuni și bușteni, iar accesul se face doar pietonal.

La Aluniş, o conductă de apă sub presiune care se afla în malul cursului de apă a fost dezvelită și în imediata apropiere se află şi un stâlp de electricitate de medie tensiune.

Ambele situaţii sunt monitorizate, iar mâine dimineata se va interveni pentru punerea in siguranta, respectiv deblocarea accesului înspre satul Lutu Roşu.

CITEȘTE ȘI: Urmele dezastrului din Prahova au fost vazute de Raed Arafat (FOTO)

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.