Interviu cu primarul orasului Baicoi: „Obiectivul principal este asfaltarea strazilor”

0 1.127

Interviu cu primarul orasului Baicoi: „Obiectivul principal este asfaltarea strazilor”. Marius Constantin a răspuns la câteva întrebări puse de Ziarul de Ploiești.

Aceste dialoguri sperăm să fie lunare, astfel încât locuitorii din Băicoi să fie ținuți la curent cu toate problemele.

– Domnule primar, cu siguranță locuitorii orașului ar vrea să știe cum se anunță bugetul pe 2019, comparativ cu cel de anul trecut. Ce vești le puteți da?

– Sincer, nu pot da locuitorilor din Băicoi foarte multe vești, întrucât nu s-a adoptat bugetul național și, din păcate, depindem într-o mare măsură de banii care vin de la nivel central. Imediat ce vom avea date concrete despre bugetul național, vom ști și ce sume ne revin. Sper din tot sufletul, la fel ca mulți alți primari, ca bugetul din acest an să fie cel puțin cât cel din 2018 și nu mai mic. În mometul de față, am creionat bugetul local al orașului Băicoi ținând cont de ce s-a întâmplat anul trecut, dar trebuie să mai așteptăm un pic, ca să avem certitudini.

– Către ce domenii prioritare vreți să repartizați banii?

– În anul 2016, Băicoiul avea doar 55% dintre străzi asfaltate. Pentru cel mai mare oraș din Prahova, această cifră arată că localitatea în care trăim era depășită la acest capitol de foarte multe comune. Astăzi, Băicoiul este asfaltat în proporție de 95%. Într-un interval de 18 luni am reușit să asfaltăm 43 de străzi, ceea ce nu este un efort mic, ba din contră. Obiectivul nostru, ca administrație locală, este ca, în 2019, Băicoiul să fie asfaltat în proporție de 100%, ceea ce înseamnă încă 12 km de acoperit. Sigur, ca primar, știu că moștenim o infrastructură de slabă calitate, motiv pentru care multe străzi încă nu arată așa cum doresc cetățenii și cum merită. La acest fapt s-au adăugat și lucrările de canalizare, care au mai distrus și ele multe străzi. Dar este un lucru necesar, deoarece un oraș fără canalizare nu arată a oraș. În anul 2018 – când bugetul a fost mai mic cu aproape 4 milioane de lei decât cel din 2016 – a trebuit să mergem în paralel cu modernizarea drumurilor care erau de piatră, dar și cu reabilitarea străzilor care figurau ca asfaltate, dar arătau deja foarte prost, cum ar fi de exemplu zona Blocuri Liliești, centrul civic etc. În anumite cazuri, de 30 de ani nu se mai asfaltase nimic. Noi am reușit să facem acest lucru cu un buget de investiții destul de redus. Vom continua la fel în 2019 și nu mă las până nu văd că oamenii din Băicoi vor fi mulțumiți de cum arată străzile pe care locuiesc.

– Localnicii se plâng încă de starea drumurilor. Ce intenționați să faceți anul acesta?

– Așa cum v-am spus, lucrările de introducere sau de extindere a canalizării au lăsat în urma lor un adevărat dezastru. În ultimii doi ani a trebuit să refacem complet asfaltul pe strada principală care străbate orașul, care are o lungime de 13 km și o lățime de 8 metri. Numai aici vorbim despre aproximativ 120.000 mp de asfalt pe două straturi. Dacă nu am fi făcut această investiție, aveam bani să modernizăm drumurile de piatră. În acest an, suntem obligați din nou să asfaltăm două artere importante, respectiv strada Dorobanți și strada Horia – Tufenilor, care împreună au o lungime de 8 km. Îi rog pe băicoieni să aibă răbdare și înțelegere față de situația pe care am moștenit-o și pe care încercăm să o rezolvăm, numai că nu putem totul dintr-o dată. Mă repet, totuși am asfaltat 40% din oraș în numai 2 ani.

– Cheltuielile cu salariile personalului din administrație vor crește?

– În anul 2017, salariile din administrația publică locală au crescut foarte mult. De asemenea, am avut o ușoară creștere și în 2018. Mi se pare că este de ajuns. Este foarte bine că angajații Primăriei Băicoi primesc salarii mai mari, dar acest lucru trebuie să-i responsabilizeze, deoarece nu mai există scuza venitului nesaftisfăcător. Au un servici stabil și salarii pe măsură. Din acest motiv le-am cerut să aibă un comportament respectuos față de cetățeni, care vin cu tot felul de probleme, pe care noi trebuie să le rezolvăm. Atât timp cât și eu încerc să am aproape zilnic audiențe cu localnicii, atunci toți angajații administrației locale trebuie să ofere servicii prompte și de calitate. Să nu uităm că majorarea salariilor a mai tăiat din bugetul de investiții, deci în compensare trebuie să oferim oamenilor tot sprijinul de care au nevoie.

– Există noutăți la capitolul investiții ?

– Ca să direcționez banii către infrastructură, deoarece aceasta este doleanța numărul unu a cetățenilor, am fost obligat să găsesc alte soluții pentru restul investițiilor. De exemplu, de când am fost ales primar, am reușit să aduc fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro în Băicoi. Momentan, e greu să precizăm un buget de investiții, până nu avem un buget al orașului aprobat. Cert este că, în 2019, începem lucrările la noul parc cu bani de la Uniunea Europeană. De asemenea, vom moderniza trei școli – proiecte care beneficiază de finanțare de la Ministerul Dezvoltării – și suntem aproape să semnăm contractul pentru reabilitarea sistemului de iluminat public, despre care a scris și Ziarul de Ploiești.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.