Gunoiul din Ploiesti, o misiune imposibila! Afla ce s-a discutat

1 727

Gunoiul din Ploiesti, o misiune imposibila! Afla ce s-a discutat în ședința Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Parteneriatul pentru managementul deșeurilor Prahova”.

Programată marți, având ca temă rezilierea contractului cu operatorul de salubritate, discuția dintre Rosal și autorități a scos la iveală probleme de ambele părți.

În primul rând, deși procedura de reziliere a demarat, cele 36 de administrații locale care sunt beneficiare nu au luat o decizie în acest caz. Votul final a fost amânat pe 26 iulie.

Patru – cinci localități s-au antepronunțat, însă, spunând că nu doresc rezilierea contractului cu Rosal.

De altfel, din discuții a reieșit faptul că probleme cu ridicatul gunoiului se înregistrează în special în Ploiești și mai puțin în alte orașe sau comune din Prahova.

  • Niciuna dintre părți nu are dreptate

Da, este evident că în municipiu s-a ajuns la o situație critică în ceea ce privește deșeurile menajere. Această concluzie a fost îmbrățișată de toți cei prezenți, inclusiv de reprezentanții Rosal, respectiv managerul general Bogdan Niculescu (foto stânga) și directorul de sucursală – Cătălin Ioniță (foto dreapta).

Problemele au fost generate atât de lipsa unor utilaje care să ridice gunoaiele în timp util (ar mai fi nevoie de 6-7 autospeciale în Ploiești), fapt care pică în sarcina operatorului, cât și de o minciună strecurată de la bun început în contract.

Mai precis, Primăria Ploiești a bătut palma cu Rosal pentru 260.000 de clienți individuali, dar în realitate sunt cu 100.000 mai puțini. Acest lucru generează pierderi pentru operator, care au fost evaluate la 23 milioane de lei în ultimii 2 ani.

În plus, când statul român a instaurat taxa de mediu pe depozitarea gunoaielor, nu a precizat de la bun început cine anume trebuie să o plătească. Și cum proprietarul depozitului de deșeuri menajere de la Boldești a blocat accesul, Rosal a mai cheltuit aproximativ 7 milioane de lei, bani trecuți și ei ca pierdere financiară, care nu mai pot fi recuperați.

De asemenea, administrația locală nu are bani să investească în achiziționarea de noi containere de depozitare, așa că acestea – în număr de aproximativ 250 – sunt insuficiente pentru un oraș de dimensiunea Ploieștiului. Spre exemplu, Clujul are de peste trei ori mai multe. Consecința acestui fapt este că ghenele se umplu mai repede cu gunoaie, iar Rosal ar trebui să le ridice mai des decât prevede contractul semnat cu primăria.

În fine, niciuna dintre părți nu poate preciza clar câți ploieșteni refuză să semneze contracte și nici nu acționează pentru a-i depista și sancționa, conform legii. Iar clienții – persoane fizice și juridice – din Ploiești, care își plătesc la timp taxa, nu pot da bani și pentru cei care fură.

  • Nu se întâmplă nimic bun dacă se reziliază contractul

Afirmația de mai sus poate părea un paradox, în condițiile în care mizeria este omniprezentă în Ploiești.

Problema este că, în baza legii, dacă actualul contract cu Rosal se va rezilia, toate administrațiile locale beneficiare vor trebui să încheie un contract nou, pe o perioadă determinată, cu același operator sau cu altul, dar acesta va primi banii direct de la primării și nu de la clienți.

Cu alte cuvinte, taxa pe gunoiul menajer va fi strânsă de administrație, care o va plăti operatorului de salubritate. Dar pentru siguranță, primăriile trebuie să aibă banii.

La nivelul Ploieștiului s-a calculat că ar fi nevoie de 3 milioane de lei/ lună, respectiv 36 milioane de lei/ an. Bani care nu există în bugetul municipiului!

Cu alte cuvinte, dacă se va rezilia contractul, ar putea fi mai rău ca înainte….

  • Concluzia este tristă

Indiferent ce decizie va lua Consiliul Local Ploiești, gunoaiele ar putea rămâne așa cum sunt și acum: pe străzi!

Municipiul nu are bani să investească în mai multe containere, nu poate justifica de ce în caietul de sarcini a trecut 260.000 de clienți individuali și nici nu este pregătit să găsească vreo soluție eficientă, dacă Rosal pleacă.

Pe de altă parte, compania lui Prigoană trebuie să aducă de urgență autospeciale noi, care să curețe orașul de gunoaie, dar susține că nu poate continua activitatea dacă va înregistra pierderi financiare.

Dacă acest conflict va ajunge în instanță, un proces ar putea dura 2-3 ani, iar finalul este incert. În caz că va pierde, Primăria Ploiești nu va avea bani să despăgubească Rosal…

Ziarul de Ploiești

1 Comentariu
  1. ioan groşescu says

    Comentariu la obiect. Nu trebuie acceptată ideea că primăria nu are bani. Se impune o anchetă în care să se releve cum urmăreşte primăria cheltuirea banilor pentru unele lucrări…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.