Fostul primar din comuna Secaria, achitat in al doilea dosar

0 225

Fostul primar din comuna Secaria, achitat in al doilea dosar. Iulian Popa a scăpat de acuzațiile DNA Ploiești, de instigare la fraudarea fondurilor europene.

Curtea de Apel Ploiești a stabilit că atât fostul edil, cât și Romulus Măncilă, sunt nevinovați. Decizia instanței este definitivă.

„În perioada 2008 – 2011, inculpatul Măncilă Romulus, în vederea obţinerii unor sume de bani din fonduri europene şi din bugetul naţional, a depus la APIA – Centrul Judeţean Prahova, patru cereri de plată pe suprafaţă, declarând în fals că deţine animalele şi suprafeţele de teren pentru care a solicitat plata, prezentând în acest sens documente inexacte şi înscrisuri false. Inculpatul Măncilă Romulus a fost determinat de inculpatul Popa Iulian, primarul comunei Secăria, judeţul Prahova să încheie un contract de arendare în cursul lunii aprilie 2008, acesta din urmă întocmind şi semnând contractul fără aprobarea Consiliului Local al comunei Secăria, judeţul Prahova şi fără respectarea procedurii legale de atribuire în arendă. Contractul a fost întocmit şi semnat de cei doi inculpaţi într-un scop bine determinat, şi anume, acela de însuşire a banilor fără a exista intenţia de a întreţine păşunile în bune condiţii de agromediu, conform reglementărilor naţionale în vigoare. În modalitatea descrisă inculpatul Măncilă Romulus a obţinut, pe nedrept, fonduri pentru agricultură în sumă totală de 2.337.631,51 lei (2.022.110,36 lei din fonduri europene şi 315.521,15 lei reprezentând cofinanţare din bugetul naţional), sume ce reprezintă paguba adusă bugetelor menţionate şi cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.”, scria DNA în comunicatul din 2013.

Atât Tribunalul Prahova, cât și Curtea de Apel Ploiești au considerat că nu sunt suficiente probe aduse în susținerea acuzațiilor, motiv pentru care inculpații au fost achitați.

Iată decizia magistraților:

„Solutia pe scurt: Respinge ca nefondate apelurile declarate de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE – SERVICIUL TERITORIAL PLOIEŞTI şi partea civilă MINISTERUL AGRICULTURII PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE – AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURĂ, împotriva sentinţei penale nr. 214 din data de 08.05.2017 pronunţată de Tribunalul Prahova, privind pe inculpaţii MÂNCILĂ ROMULUS şi POPA IULIAN. Obligă pe apelanta – parte civilă la plata sumei de 200 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Dispune plata sumei de 300 lei, reprezentând onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru inculpatul Măncilă Romulus ?i de 100 lei reprezentând onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru inculpatul Popa Iulian, din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Prahova. Definitivă.”

Fostul primar din Secăria, a mai fost judecat într-un dosar de corupţie, în urma prejudicierii bugetului UE, în care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. O nouă pedeapsă l-ar fi trimis direct în spatele gratiilor.

Ziarul de Ploiești

FOTO: Arhivă

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.