DSVSA a gasit 4 milioane oua contaminate cu o substanta chimica periculoasa

0 738

DSVSA a gasit 4 milioane oua contaminate cu o substanta chimica periculoasa, la o fermă din judeţul Teleorman. Fipronilul vă poate afecta ficatul, rinichii, tiroida şi sistemul nervos.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman a retras de pe piață ouă de găină provenind de la ferma avicolă aparținând „S.C. AT GROUP SA”, din localitatea Drăgănești Vlașca.

Este vorba de un lot, având ca dată a ouatului data de 21.11.2018.

Probele recoltate au fost expediate pentru analize de laborator, iar astfel s-a descoperit depășirea limitei maxime admise pentru substanța Fipronil.

Nu e prima dată când sunt găsite ouă contaminate cu această substanță toxică folosită pentru combaterea insectelor.

* Ce este fipronilul

Fipronil este prezent în multe produse de combatere a dăunătorilor pentru animale (spray-uri, pipete și zgarde împotriva puricilor și căpușelor pentru câini și pisici) și în produse de uz casnic împotriva infestărilor (cu termite, furnici, gândaci…).

Acționează prin perturbarea transmiterii impulsurilor nervoase către celulele nervoase. Insectele afectate mor de hiperexcitare.

Acuzat că provoacă o supra-mortalitate a albinelor, această întrebuințare este interzisă în Franța din 2004, precum și în majoritatea țărilor europene. Rămâne autorizat în acest scop în Belgia și Olanda, ca și în multe alte țări din lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii.

Utilizarea ca insecticid este însă interzisă în Uniunea Europeană la animalele destinate consumului uman, cum sunt găinile și ouăle lor.

Organizația Mondială a Sănătății clasifică fipronilul printre substanțele chimice cu ”grad de pericol moderat” la om, pornind de la testele pe animale.

Nu are un efect cancerigen dovedit dar, în doze mari, poate provoca tulburări neurologice și vărsături, în special în caz de ingestie.

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.