DNA Ploiesti: Fostul director general HidroPrahova si managerul de proiect UE si-au recunoscut vina si au acorduri cu procurorii

Dumitru-Pantea-Ionut-Ionescu-Hidroprahova-dosar-DNA-PloiestiFostul director general al HidroPrahova, societate aflată în subordinea Consiliului Județean Prahova, dar și managerul de proiect care s-a ocupat de cel mai amplu program de finanțare europeană (160 milioane euro plus TVA) și-au recunoscut vina la DNA Ploiești și au ajuns la acorduri de înțelegere cu procurorii de caz.

Acest lucru deschide ușa spre rezolvarea unuia dintre cele mai stufoase dosare de corupție, în care sunt implicați o mulțime de politicieni, începând cu Sebastian Ghiță,  dar și oameni de afaceri precum Gheorghe Boeru sau Iulian Herțanu (cumnatul lui Victor Ponta) etc.

 În acest dosar au mai fost audiați, printre alții, Mircea și Vlad Cosma.   

CITEȘTE ȘI: HidroPrahova: O poveste de coruptie, cu stenograme intre Semcu si Pantea

DNA Ploiesti face lumina in dosarul HidroPrahova. Ultimul musteriu luat in colimator este Dumitru Pantea (STENOGRAME)

Cumnatul lui Ponta a asistat la verificarea calculatoarelor. Firma lui, taxata cu 0,1% pe zi din valoarea contractului

Directorul de productie al SC HidroPrahova SA, urmarit penal de catre DNA Ploiesti

  • Ce a spus Dumitru Pantea, fostul director general al HidroPrahova

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului PANTEA DUMITRU (foto stânga – n.r.), la data faptei director general al S.C. Hidro Prahova S.A., societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 5 iulie 2011 – 1 septembrie 2012, inculpatul Pantea Dumitru, în calitate de director general al S.C. Hidro Prahova S.A., societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, a primit suma totală de 50.400 lei, disimulată sub forma unor drepturi salariale plătite de o societate controlată de inculpatul Boeru Gheorghe, în schimbul sprijinului acordat firmei  administrate de acesta din urmă, pentru câștigarea, la o licitație, a contractului de „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare și supervizare lucrări”  cu SC Hidro Prahova SA.

Concret, ajutorul acordat de inculpatul Pantea Dumitru s-a materializat prin:

–      furnizarea de date și informații de la comisia de evaluare a ofertelor și furnizarea unor date tehnice necesare adaptării documentației pentru câștigarea contractului de achiziție publică,

–      desemnarea unor persoane de încredere în comisia de evaluare a ofertelor,

–      punerea la dispoziția  firmei favorizate, a răspunsurilor SC Hidro Prahova SA Ploiești, la căile de atac formulate de către participanții nemulțumiți la licitație (informații ce au fost folosite ulterior de firma respectivă la Consiliul Național de Soluționare al Contestațiilor – C.N.S.C. și la Curtea de Apel Ploiești pentru a se menține decizia de atribuire a contractului).

Ulterior, întrucât contractul inițial nu prevedea ca SC Hidro Prahova SA (beneficiar) să realizeze plăţi în avans către firma câștigătoare (consultant), inculpatul Pantea Dumitru a insistat pentru modificarea condiţiilor de atribuire a contractului de consultanţă și încheierea unui act adiţional care prevedea plata avansului.

În prezenţa avocatului, inculpatul Pantea Dumitru a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

         – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.

 Inculpatul Pantea Dumitru va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul următoarelor entități: Primăria comunei Ciolpani, județul Ilfov și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov – Centrul de Bătrâni Ciolpani.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Pantea Dumitru, împreună cu acordul  de recunoaştere a vinovăţiei a fost trimis la Tribunalul Prahova.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

  • Ce a spus Ionuț Ionescu, ex-manager de proiect UE la HidroPrahova

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului IONESCU IONUȚ CRISTIAN (foto dreapta – n.r.), la data faptelor manager al Unității de Implementare a Proiectului (U.I.P.), „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova” în cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iunie – iulie 2013, în contextul derulării unui contract de lucrări cu finanțare europeană având ca obiect „Reabilitarea și extinderea SEAU Vălenii de Munte, Mizil și Urlați, județul Prahova”, inculpatul Ionescu Ionuț Cristian, în calitate de manager Unitatea de Implementare a Proiectelor în cadrul SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiești şi în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a acceptat promisiunea și a primit de la un om de afaceri (martor în cauză), printr-un intermediar, suma de 10.000 lei, în schimbul aprobării ofertei depuse de o societate comercială.

Practic, prin această acțiune, omul de afaceri, care deținea informații despre posibilitatea ca anumite firme să fie „sprijinite” în atribuirea contractelor de lucrări, s-a asigurat că societatea respectivă nu va întâmpina obstacole în procedura de atribuire a lucrării, în cazul în care oferta era eligibilă, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

În perioada mai – iunie 2014, într-un context asemănător privind proiectul “Extindere rețea canalizare în orașele Câmpina, Bănești, Vălenii de Munte, județul Prahova„ inculpatul Ionescu Ionuț Cristian, în aceeași calitate, a pretins și primit de la administratorul unei societăți comerciale suma de 10.000 lei, în schimbul facilitării derulării unui contract de prestări servicii, încheiat de acesta din urmă cu sprijinul managerului de proiect.

În prezenţa avocatului, inculpatul Ionescu Ionuț Cristian a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

          – 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.

Inculpatul Ionescu Ionuț Cristian va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul următoarelor entități: SC Servicii de Gospodărire Urbană SRL sau Administrația Parcului Memorial Constantin Stere Ploiești.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Ionescu Ionuț Cristian, împreună cu acordul  de recunoaştere a vinovăţiei a fost trimis la Tribunalul Prahova.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Despre Autor

Ziarul online Ziarul de Ploiești a aparut pe 1 martie 2011. Oferim informatii regionale, din Prahova, Brasov, Buzau si Dambovita, cat si stiri din tara sau strainatate. Pentru publicitate si sugestii va rugam sa ne scrieti pe contact@zdp.ro sau sa sunati la 0745144044

Alte Știri

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *