Directorul APM Prahova sustine ca la Blejoi poluarea o produc localnicii…

0 529

Directorul APM Prahova sustine ca la Blejoi poluarea o produc localnicii… Cel puțin cea înregistrată cu o săptămână în urmă, când au fost depășiri masive la pulberi în suspensie.

Pe 4 decembrie 2018, stația nr. 3 de monitorizare, care aparține Agenției Județene de Protecția Mediului, a înregistrat o creștere masivă cu PM10 (pulberi de 10 microni).

Potrivit Worlds Air Pollution – un proiect care măsoară calitatea aerului din 80 de ţări – la momentul indicat, comuna Blejoi era pe primul loc în topul celor mai poluate localităţi din Europa la respectivul indicator.

Mai precis, conform directorului APM Prahova, Florin Diaconu, stația părea să arate 600 ug/ mc, ceea ce e uriaș, în condițiile în care limita la PM10 este de 50 ug/ mc.

Conducerea instituției dă vina pe o eroare de sistem, care nu a putut fi îndreptată, motiv pentru care stația a fost închisă.

Chiar și așa, cu numai două zile în urmă, aceeași stație arăta o valoare aproape dublă față de limită: 95,63 ug/ mc.

Dir. APM, Florin Diaconu, a dat o explicație ușor bizară pentru Ziarul de Ploiești: „Aceste pulberi provin de la încălzirea locuințelor cu lemne și cărbune, în această perioadă rece, și nu au legătură cu rafinăriile, pentru că am fi depistat și metale grele în aer. Pot să apară și de la traficul auto și de la alte procese industriale”.

Primarul din Blejoi, Adrian Dumitru, susține că această afirmație nu are corespondent în realitate: „La noi, casele au încălzire pe gaze și foare puțini folosesc lemne. Cărbune în niciun caz! Din ceea ce am înțeles eu, aceste pulberi în suspensie ar putea proveni și de la rafinării, dar nu sunt specialist ca să mă pronunț”.

Garda de Mediu Prahova a anunțat controale, în această săptămână, la societățile cunoscute ca poluatoare.

Ziarul de Ploiești

COMUNICATUL OFICIAL AL APM PRAHOVA:

„În perioada 01.12.2018 -04.12.2018, în  stația automată de monitorizare a calității aerului s-au înregistrat depășiri ale indicatorului PM10  (nefelometric), după cum urmează:

Data PH3- valori medii zilnice

[ug/mc]

01.12.2018 59.02
02.12.2018 95.63
03.12.2018 95.54
04.12.2018

Valorile indicatorului PM10, măsurate automat prin metoda nefelometrica, au scop informativ şi pot fi confirmate/infirmate ulterior de către rezultatul analizei prin metoda de referinţă gravimetrică.

VL (valorea limita medie zilnică) pentru PM10 este de  50 ug/mc.

Acest fapt a condus la indici generali zilnici de calitate a aerului cu valori cuprinse intre 4 (MEDIU) si 6 (FOARTE RĂU).

În data de 04.12.2018, începând cu ora 06:00, analizorul de pulberi în suspensie – fracția PM10 a prezentat anomalii în funcționare. În urma constătarii acestui fapt, APM Prahova a întocmit și transmis un formular de intervenție tehnică, în vederea verificării și remedierii defecțiunii apărute. Începând cu  ora 14:00, după remedierea defecțiunii, analizorul a fost repus în funcțiune.

Având în vedere faptul că, pentru intervalul orar 06:00 -13:00, valorile medii orare au fost invalidate, valoarea medie zilnică nu a putut fi calculată (captura de date <75%) .

Referitor la site-ul www.aqicn.org, menționat in sesizarea dumneavoastra, APM Prahova nu poate face comentarii, deoarece site-ul oficial, dedicat informării publicului în timp real, privind parametrii de calitate a aerului, monitorizați în Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), este:  www.calitateaer.ro

Posibilele cauze pentru creșterile valorilor de PM10 au fost: traficul rutier, instalații de ardere  neindustriale (încălzirea rezidențială), activitatea industrială din zonă (arderi în industria de prelucrare și procese industriale), asociate cu condițiile meteo defavorabile dispersiei (calm atmosferic, inversiune termică, variații ale umidității și temperaturii), care favorizează acumularea poluanților la sol.

Vă informăm, de asemenea, că APM Prahova a transmis la GNM-CJ Prahova și RASP Ploiești informări zilnice cu privire la valorile depașite de PM10, în vederea luării de măsuri, conform competențelor legale, precum și la  DSP Prahova, pentru a stabilii dacă aceste valori au pus in pericol sănătatea cetățenilor din Comuna Blejoi.”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.