Creditul bancar aprobat de CL Ploiesti va putea fi tras abia din 2021!

0 186

Creditul bancar aprobat de CL Ploiesti va putea fi tras abia din 2021! Și asta pentru că împrumuturile locale au un plafon național.

După multe discuții în contradictoriu și, evident, mult timp pierdut, majoritatea PSD și ALDE din Consiliul Local a cedat la insistențele primarului Adrian Dobre și a aprobat contractarea unui credit bancar, care să salveze bugetul de investiții al Municipiului Ploiești, aflat pe zero.

În ședința legislativului local, de astăzi, în urma negocierilor dintre edilul-șef și viceprimari, s-a concluzionat că orașul trebuie să se împrumute de peste 140 milioane de lei (aproximativ 29,4 milioane de euro).

Creditul va avea 3 ani de grație și 10 de rambursare, deci va fi achitat începând din anul 2022 sau 2023 (depinde de cât de repede va fi contractat).

Banii au urma să acopere mai multe investiții importante, între care: modernizarea Halelor Centrale, modernizarea stației de epurare a apelor, construirea unui laborator de radioterapie cu energii înalte (pentru tratarea bolnavilor de cancer), construirea unui drum de legătură între Bulevardul Republicii și Strada Gh. Grigore Cantacuzino (pe lângă fabrica British American Tobacco), refacere sistem rutier cartier Râfov, construire locuințe sociale în cartier Bereasca etc.

Problema este că, pentru creditele contractate de autoritățile locale, există un plafon de tragere anual, care se pare că a fost depășit pentru anii 2019 și 2020.

Astfel, după ce Primăria Ploiești va obține banii, prin licitație publică, se va putea folosi de ei abia prin 2021.

Sigur, există câteva portițe în lege care ar permite primarului să grăbească acest proces, dar mai mult ca sigur Adrian Dobre nu va avea șanse să facă prea multe lucruri înainte de luna iunie, anul viitor.

Singura alternativă reală este ca primarul să convingă firmele să lucreze pe banii lor, lucru mai greu de obținut.

De altfel, aceasta era miza politică: suma obținută din creditul bancar să nu fie folosită pentru finalizarea unor obiective înainte alegerile locale din 2020, pentru a nu-i da posibilitatea edilului să se laude cu realizări importante!

Și dacă ținem cont că și proiectul Spitalului municipal Ploiești – una din promisiunile lui Dobre, din campania electorală 2016 – este blocat la nivelul Consiliului Local, este evident ce urmărește majoritatea PSD + ALDE.

Dar, la fel ca în proverb, când doi se ceartă al treilea ar putea să câștige. Al treilea e Alianța 2020 USR PLUS!

Ziarul de Ploiești

Lasa un comentariu

Adresa ta de email NU va fi publicata.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.