Calota (ANRE): Liberalizarea pietelor de electricitate si gaze pregateste consumatorii romani pentru aderarea la zona euro

Emil CalotaLiberalizarea piețelor de energie electrică și gaze naturale reprezintă o contribuție importantă la procesul de convergență a României la zona euro, pentru a nu exista șocuri pentru consumatori, a declarat, luni, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

El a fost audiat luni în Parlament, în comisiile reunite de resort, pentru un nou mandat în conducerea ANRE.

„Liberalizarea piețelor de energie electrică și de gaze naturale reprezintă o contribuție extraordinar de importantă pentru procesul de convergență a României la zona euro. România nu își pune problema dacă va trece, ci când va trece la zona euro. Faptul că prețurile la energie electrică începând cu acest an și de gaze naturale foarte curând se vor liberaliza, cu măsuri de monitorizare, va duce deja la pregătirea consumatorilor să funcționeze în perfectă consonanță cu spațiul comunitar. Este o contribuție importantă ca, la momentul trecerii la zona euro, să nu avem șocuri”, a spus Calotă.

Piața de energie electrică se va liberaliza total începând cu 1 ianuarie 2018, în timp ce piața gazelor a fost liberalizată la 1 aprilie 2017 pentru componenta de producție, urmând ca tarifele la consumatorii casnici să fie reglementate până în 2021.

Potrivit vicepreședintelui ANRE, dacă piața gazelor nu ar fi fost liberalizată la 1 aprilie în acest an, ar fi trebuit urmați pașii din calendarul de liberalizare pe care România și l-a asumat în 2012, care prevedea o creștere de preț la 78 de lei pe MWh, față de 71-72 de lei, cât este nivelul de acum de pe bursă.

sursa: AGERPRES

Despre Autor

Ziarul online Ziarul de Ploiești a aparut pe 1 martie 2011. Oferim informatii regionale, din Prahova, Brasov, Buzau si Dambovita, cat si stiri din tara sau strainatate. Pentru publicitate si sugestii va rugam sa ne scrieti pe contact@zdp.ro sau sa sunati la 0745144044

Alte Știri

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *