2018: Care este valoarea ajutorului de deces de la stat

ajutor deces 2018 valoareAjutorul de deces pe 2018 a fost stabilit începând cu data de 6 ianuarie, de când a intrat în vigoare Legea nr. 3/2018 a bugetului asigurărilor sociale de stat.  Valoarea ajutorului este de 4.162 de lei, din care rudele persoanei decedate primesc 50%.

Practic, familiile care trec prin acest necaz vor beneficia de 2081 de lei din partea statului. 

Ajutorul de deces se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.

Acordarea acestuia nu este condiţionată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare şi poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data decesului.

În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă”, prevede legislaţia.

Actele necesare pentru acordarea ajutorului de deces sunt :
*      cerere tip (anexa nr. 39) pentru persoanele asigurate cu contract sau declaratie de asigurare;
sau cerere pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari;
*      certificat de deces in original si copie ;
*      actul de identitate al solicitantului in original si copie ;
*      acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau dupa caz, actul care atesta calitatea de mostenitor,  tutore, curator, in original si copie ;
*      acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces ;
*       certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca pe copil si data ivirii acesteia.

Anul trecut, Casa Județeană de Pensii Prahova a achitat 8.959 ajutoare de deces.

Despre Autor

Ziarul online Ziarul de Ploiești a aparut pe 1 martie 2011. Oferim informatii regionale, din Prahova, Brasov, Buzau si Dambovita, cat si stiri din tara sau strainatate. Pentru publicitate si sugestii va rugam sa ne scrieti pe contact@zdp.ro sau sa sunati la 0745144044

Alte Știri

Scrie Un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *